play

Teatteriarvio: Kolmen kimppa on hauska farssi suhteen lopettamisesta

Pikkujoulukauteen osuva näytelmä soveltuu illan aloittajaksi.

Pikkujoulukauteen osuva näytelmä soveltuu illan aloittajaksi. Kuva: Riikka Hurri

Elina Lehikoinen

Joensuun kaupunginteatteri

Kolmen kimppa

Ohjaus: Iiristiina Varilo

Rooleissa: Petra Heinänen, Samu Stenberg, Otto Henriksson

Kaupunginteatterin suurella lavalla perjantaina 3.11. ensi-iltansa saanut Kolmen kimppa on juuri sitä mitä luvataan – farssikomedia, jossa väärinkäsitykset johtavat aina toinen toistaan kiusallisempaan solmutilanteeseen, kunnes paluuta ei enää ole.

Pauli on kyllästynyt parisuhteeseensa Sofian kanssa muttei löydä sanoja saati rohkeutta asian esille ottamiseksi. Valkean valheen turvin Pauli patistaa ystävänsä Martin asumaan pariskunnan asuntoon kolmanneksi pyöräksi, tavoitteena saada Sofia ärsyyntymään ja jättämään Paulin. Tilanne karkaa kuitenkin pikaisesti käsistä ja spiraali on valmis.

Spiraali kuvaa näytelmän rakennetta osuvasti. Tarina alkaa hitaammalla tahdilla, kunnes asetelmat alkavat toistamaan itseään ja vauhti nousee juonen tihentyessä.

Ajattomalta tuntuvasta tarinasta on vaikeaa lähteä erittelemään syvempää sanomaa. Parisuhdekiemuroiden samaistuttavuus on pintapuolista, mutta koko näytelmä tuntuukin kapealta kärjistykseltä kommunikaation puutteesta. Pointti tuntuu olevan silkan absurdiuden korostamisella, kun eroamisesta tehdään entistäkin vaikeampaa juonimalla toisen osapuolen selän takana.

Tunnelma pidetään kauttaaltaan kevyenä, kun hahmojen kyseenalaisimpia valintoja katsotaan sormien välistä. Asiahan vain on niin, että kirjahyllyn aakkostuksen sekoittaminen on aivan barbaarinen teko.

Myös fyysinen komedia toimii läpi esityksen niin suolihuumorissa kuin dramaattisessa kliimaksissa.

Koska kyseessä on parisuhdekomedia, pessimistisessä mielessä odotettavissa oli sukupuolisidonnaista, kumppania piikittelevää huumoria. On kuitenkin positiivinen yllätys, miten hauskuus toteutetaan pääosin toisin keinoin. Dramaattinen ironia saa aikaan hyvän mielen myötähäpeää, kun kukaan hahmoista ei mistään hinnasta voi sanoa asioita toisilleen suoraan. Myös fyysinen komedia toimii läpi esityksen niin suolihuumorissa kuin dramaattisessa kliimaksissa. Kieli poskessa tehdyn komedian fanina tilanteiden hölmöyttä tuli kiemurreltua penkissä useampaan kertaan.

Ensi-ilta sijoittuu sopivasti pikkujoulukauden alkuun. Kolmen kimppa soveltuu illan aloittajaksi matalan kynnyksen teatterikomediana.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta