play

Arvio: 44 vuoden ikään ehtinyt Teatteri Fiasko kysyy: Mikä te luulette olevanne?

Vilma Vartiaisen ja Hannu Levaniemen näyttelemistä ehtii seurata vain tämän viikon ajan.

Vilma Vartiaisen ja Hannu Levaniemen näyttelemistä ehtii seurata vain tämän viikon ajan. Kuva: Jukka Moskuvaara

Aapo Lehtinen

Teatteri Fiasko: Reviisori.Wikala.Finland

Ohjaus Tuire Hindikka

Dramaturgia Tuire Hindikka ja Pirkko Kurikka

Nikolai Gogol on ukrainalainen samalla tavalla kuin Franz Kafka on tsekkiläinen. Tahtoo sanoa: kulttuuri-identiteetti ylittää kansallisvaltioiden ja -kielten rajat. Teatteri Fiasko tuo Pakkahuoneen näyttämölle Gogolin näyttämöllisen pääteoksen Reviisori (1836), joka mukailee Kuolleiden sielujen pääteemoja. Byrokratia on mätä. Ihminen on heikko ja opportunistinen. Aina ja kaikkiallako? Henkilökaarti on laaja kattaen pienoiskoossa yhteiskunnan kaikki tasot.

Kulttuuri-identiteeteillä on leikitelty roolihenkilöiden nimien kanssa.

Näytelmä on paikallistettu kuvitteelliseen Wikalan kylään, joka sijaitsee jossain valtakunnan rajalla. Kulttuuri-identiteeteillä on leikitelty roolihenkilöiden nimien kanssa. Tämä on olennainen osa Gogolin huumoria; alkuperäisessä muodossaan pilkkanimien merkitykset olisivatkin jääneet pimentoon. Toinen "gogolismi", rönsyilevä kerronta on taasen heijastettu värejä ja muotoja tursuavaan lavastukseen. Lavalle on tuotu mm. Reetta Gröhn-Soinisen veistoksia sekä Johanna Turusen tauluja ja tekstiilejä.

Katsojien viekottelemiseksi on muutenkin otettu kaikki keinot käyttöön. Mukana on poliittista teatteria tosielämän esimerkein, metatason kerrontaa sekä hyvin energistä koreografiaa ja kohellusta. Käsikirjoitusta seurataan likipitäen uskollisesti, vanhahtavine sanamuotoineenkin, mikä on kiitettävää näytelmästä draamahistoriallisesti kiinnostuneen näkökulmasta.

Pääosan esittäjä Hannu Levaniemi omaa vale-reviisorina hyvää lavapresenssiä, toki vodkalla voideltu virkamies öykkäröi hieman kesäteatterikautta ennakoiden, minkä Levaniemi saa täydellisesti anteeksi toisella puoliskolla kun petkuttajien petkuttajan kaksinaismoralistiseen ytimeen päästään käsiksi. Mitä onkaan tajuta pikkusormensa hinta ja kuka sen setelinipun edessä kestää?

Gogolilainen satiiri on aitoa satiiria siinä, että lopulta jokainen lankeaa houkutusten edellä, jopa jonkinlaista omatuntoa ilmentävä palvelija Ossi, jona Ilona Pietarinen tekee pirteän roolisuorituksen. Samaan paikallisaateliin kuuluva Eve Pietarinen vastaa tunnelmaa sadunkaltaisuuteen vievästä musiikista.

Fiasko on kysynyt, ja omalta osaltaan vastannut otsikon kysymykseen. Peili on kiero eikä ehjänä pysy. Harmi vain, että esityskausi on tiivistetty yhteen viikkoon. Kynnelle kykenevät antakoot töppösilleen vauhtia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta