play

Arvio: Muistikuvia kadonneesta maailmasta

Evakuointia Särkisyrjästä

Evakuointia Särkisyrjästä Kuva: SA-kuva

Joonas Tanskanen

Laulumaiden muisto - Karjalaisia lakeuksilla

Ohjaaja: Tomi Saarijärvi

Kesto: 60 min

Ikäraja: S

Ensi-ilta: 17.04.2024

Laulumaiden muisto on pienimuotoinen paikallisdokumentti. Aiheena on talvi- ja jatkosodan jälkeinen siirtolaisuus luovutetusta Karjalasta. Dokumentti keskittyy Etelä-Pohjanmaalle muuttaneiden kokemuksiin. Kerronta yhdistää haastatteluja ja arkistomateriaalia.

Kameran edessä on iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat syntyneet rajan takaisessa Karjalassa ja päätyneet elämään loppuelämänsä Pohjanmaalla. Haastateltavat ovat sen ikäisiä, että kohta tällaista dokumenttia ei olisi voinut enää tehdä. Äänessä ovat myös lapset ja lapsenlapset.

Kokonaisuus on leikattu mielekkäästi. Rytmi on kiireetön ja leppoisa, eikä suurempaa tyhjäkäyntiä ole. Haastateltavien määrä on rajattu. Heitä olisi voinut olla enemmänkin.

Aihe on sentimentaalinen, ja Laulumaiden muisti on hyvin tunnepohjainen dokumentti. Turhaa itkettämistä ei kuitenkaan onneksi ole.

Aihe on sentimentaalinen, ja Laulumaiden muisti on hyvin tunnepohjainen dokumentti. Turhaa itkettämistä ei kuitenkaan onneksi ole. Haastateltavat toteavat Karjalan olevan olemassa enää muistoissa, ja sitä olisi turha etsiä rajan takaa, vaikka sodan jälkeen paluusta unelmointiinkin. Osa evakoista joutui lähtemään Karjalasta kahteen kertaan palattuaan sinne talvisodan jälkeen.

Dokumentin painoarvo perustuu haastatteluihin. Vaikka paljon puhutaan kadonneesta maailmasta ja lapsuuden Karjalasta, dokumentin kiinnostavin sisältö koskee uudelle paikkakunnalle kotoutumista. Kokemukset muutosta Pohjanmaalle ovat pääasiallisesti myönteisiä, vaikka osa sai paikallisilta nuivaakin kohtelua.

Historiallista taustoittamista olisi voinut olla enemmän. Dokumentti luottaa katsojan tuntevan 1940-luvun tapahtumat.

Tekijöiden amatööritausta näkyy, muttei häiritsevästi. Taustamusiikin käyttö on välillä puuduttavaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta