play

Taitokorttelin tarinoita: Parviaisen talo palaa takaisin kaupungin käyttöön

Parviaisen talossa on kalusteita niin Joensuun kaupungilta kuin Perheentalolta. Pöydät ovat Joensuun kaupunginvaltuuston vanhoja kokouspöytiä, kissan muotoinen ryijy puolestaan on suunniteltu mukailemaan juuri tätä kaarta.

Parviaisen talossa on kalusteita niin Joensuun kaupungilta kuin Perheentalolta. Pöydät ovat Joensuun kaupunginvaltuuston vanhoja kokouspöytiä, kissan muotoinen ryijy puolestaan on suunniteltu mukailemaan juuri tätä kaarta. Kuva: Veera Vuori

Veera Vuori

Parviaisen talo on toinen Joensuun Taitokorttelin suurimmista rakennuksista. Vaaleanpunainen puutalo sijaitsee Taitokorttelissa Rantakadun puolella. Kauppaneuvos Petter Parviainen rakennutti talon vuonna 1886. Nykyiseen sijaintiinsa talo siirrettiin 1970-luvulla.

Vaikka talolla on ikää yli vuosisata, se on varsin hyvässä kunnossa. Sisätiloissa vanhan talon tuntuun sekoittuu raikkautta ja moderniutta. Taito Pohjois-Karjalan Taitokorttelin toiminnanjohtaja Tuija Tekinin mukaan taloon on esimerkiksi asennettu koneellinen ilmastointi ja seinä- ja kattopinnoille akustiikkalevyjä.

Kaikkea vanhaa ei ole tietystikään hävitetty. Huoneita jakamaan on muun muassa jätetty vanhoja kaaria, ja pääkäytävän seinällä riippuva Parviaisen perhepotretti muistuttaa talon menneisyydestä.

Jotain kodikkaasta talosta kuitenkin puuttuu. Talon sisällä ei nimittäin näy vierailijoita, ja ainoa käytävillä kaikuva ääni on peräisin ilmastointilaitteesta. Parviaisen talo ei ole tällä hetkellä yleisölle avoinna, sillä se on ollut huhtikuusta alkaen tyhjillään Pelastakaa lapset ry:n Perheentalon muutettua siitä uusiin toimitiloihin.

Nykyinen suorakulmiomainen rakennus on alkuperäisen talon toinen siipi.

Nykyinen suorakulmiomainen rakennus on alkuperäisen talon toinen siipi. Kuva: Veera Vuori

– Taito Pohjois-Karjala on vuokrannut Parviaisen taloa Joensuun kaupungilta 2000-luvun puolivälistä asti. Taloa käytettiin kymmenisen vuoden ajan toimistotiloina, Tekin kertoo.

Noin vuosikymmenen ajan, vuodesta 2013 vuoteen 2024, talo oli Perheentalon käytössä. Tällöin talo remontoitiin lasten ja vanhempien tarpeiden mukaiseksi ja yksittäisiä toimistohuoneita yhdisteltiin suuremmiksi tiloiksi. Perheentalon jäljiltä talossa on muun muassa lapsille suunniteltu pieni wc-tila ja suurin lasiovin varustettu huone leikkimistä varten.

Tyhjillään oleva rakennus on Taitokorttelin käytössä enää vähän aikaa.

– Taito Pohjois-Karjalan vuokrasopimus kaupungin kanssa päättyy kesä–heinäkuun vaihteessa, ja Parviaisen talo palaa kaupungin käyttöön, Tekin kertoo.

Talo on muutamia huonekaluja lukuun ottamatta tyhjillään. Huoneet ovat korkeita.

Talo on muutamia huonekaluja lukuun ottamatta tyhjillään. Huoneet ovat korkeita. Kuva: Veera Vuori

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Millaiset tulevaisuudennäkymät talolla sitten on? Joensuun kaupungin tilakeskuksen tilapäällikkö Markku Pitkänen ei ole varma. Jonkin uuden käyttötarkoituksen talo hänen mukaansa saa varmasti joko kaupungin omassa käytössä tai vuokralla.

Juttusarjassa käsitellään Taitokorttelin rakennusten historiaa ja nykypäivää. Tämä on sarjan neljäs osa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta