play

Eriävät mielipiteet huipensivat isojen kouluratkaisujen valtuustoillan

Yhdistetäänkö samansisältöisiä esityksiä vai eikö yhdistetä? Ei yhdistetä, päätti puheenjohtaja Joakim Kärkkään toivoma neuvottelu.

Yhdistetäänkö samansisältöisiä esityksiä vai eikö yhdistetä? Ei yhdistetä, päätti puheenjohtaja Joakim Kärkkään toivoma neuvottelu. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Ei auttanut puheenjohtaja Joakim Kärkkään (sd.) pyytämä neuvottelutaukokaan, vaan Joensuun kaupunginvaltuusto sai äänestää useita kertoja kouluratkaisuista pitkään venyneessä maanantai-illan kokouksessaan.

Kaupunginhallituksen esityksestä poiketen kokoukseen tuotiin kolmekin eri esitystä, joiden mukaan Niittylahteen rakennettaisiin sittenkin uusi koulu. Yksi niistä, Anni Järvisen (vas.) tekemä, sisälsi myös esityksen Iiksenvaaran koulun säilyttämisestä. Myös vihreiden Krista Mikkonen halusi antaa omassa esityksessään jatkoaikaa Iiksenvaaralle. Käsissä oli siis viisi muutosesitystä, jotka olivat samoja jonkun muun esityksen kanssa.

Lisäksi kokoomuksen Petja Vuojärvi esitti, että Pyhäselän lukio lakkautettaisiin keväällä 2025. Se esitys kaatui äänin 35–24 eli Pyhäselän lukio saa jälleen kerran jatkaa. Illan puheista päätellen asiaan kuitenkin palataan vielä jossain vaiheessa.

Niittylahti-esityksistä puheenjohtaja Kärkäs pisti yhteen Jussi Wihosen (ps.) ja Ari Tielisen (sd.) esitykset, koska ne olivat käytännössä samat, toisessa vain oli perustelut, toisessa ei. Ensimmäisessä äänestyksessä se voitti Järvisen esityksen ja lopullisessa äänestyksessä kaupunginhallituksen esityksen. Päätös herätti hämmennystä siitä, merkitseekö se samalla Reijolan koulun lakkauttamista, koska sanamuotoilujen mukaan uusi koulu rakennetaan Reijolan sijasta Niittylahdenrantaan.

Jo ennen kouluverkkoratkaisuja kokoomuksen ryhmästä ilmaistiin tyytymättömyyttä tapaan, jolla konsulttien alkuperäisestä 18,8 miljoonan säästökokonaisuudesta liu´uttiin vähitellen kaupunginjohtajan ja lopulta kaupunginhallituksen esitysten kautta valtuustoon tuotuun 13,5 miljoonaan.

Matti Ketonen luetteli Pyhäselän lukion sekä Suhmuran ja Mutalan koulut ja totesi, että loppua kohti jäi mietityttämään, kenen sanoilla on painoarvoa.

– Unohtuiko tavoite, kysyi Ketonen.

Ketonen toivoi, ettei valtuutettujen tarvitsisi illan päätteeksi jättää eriäviä mielipiteitä. Toive ei kuitenkaan toteutunut, vaan ilta huipentui eriävien mielipiteiden jättämiseen.

Petja Vuojärvi yritti palauttaa Pyhäselän lukion lakkautettavien listalle ihmettelemällä, miten sitä ollaan taas säästämässä, vaikka oppilasmäärät näyttävät jäävän jälleen tulevanakin syksynä alle määriteltyjen alarajojen eli 20 aloittavaa ja yhteensä 55 opiskelijaa. Vahvaa tukea hän sai vihreiden Terhi Savolaiselta, joka totesikin, että harvoin hän on Vuojärven kanssa samaa mieltä, mutta nyt on.

Valtuustoryhmät olivat neuvotelleen kouluverkosta keskenään pitkään, vasemmistoliiton ryhmäjohtajan Petteri Tahvanaisen mukaan 15 tuntia, pääsemättä yhteisymmärrykseen. Demareiden Eila Heinonen totesikin yleiskeskustelun alussa, että hän pitää ryhmien puolesta yhden puheen, ja eri näkemykset tulevat sitten esille valtuutettujen puheenvuoroissa ilman, että jokainen ryhmänjohtaja käy erikseen puhumassa pöntöstä.

Niittylahden kannalle kääntyneistä moni perusteli sitä sillä, että muuten petettäisiin niittylahtelaisille viime elokuisessa valtuustopäätöksessä annettu lupaus. Vihreiden Wilma Poutanen puolestaan huomautti, että aiempia päätöksiä on oltava valmis tarkastelemaan uudestaan nyt, kun kouluverkosta on tehty kokonaisselvitys.

Ryhmien sisällä äänet hajosivat. Kiinnostavaa on muun muassa se, että kokoomuksesta Niittylahden puolelle asettuivat Karita Kaidan lisäksi myös Timo Elo, Jenni Laasonen ja Jouni Porokka.

Tekstiä on muokattu19.6.2024 kello 12.22, jolloin Niittylahdenranta korjattiin Niittylahdeksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta