Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Näyttely: Jukolanportissa on nähtävillä Teuvo Myllerin luontokuvia 40 vuoden ajalta

Heinäsirkkoja, hämähäkkejä, korentoja ja muita luonnonihmeitä on tarttunut Teuvo Myllerin otoksiin. Heinäsirkkoja, hämähäkkejä, korentoja ja muita luonnonihmeitä on tarttunut Teuvo Myllerin otoksiin.

Kauppakeskus Jukolanportin käytävät ovat pitkät, ja niistä saa erinomaisen näyttelytilan. Karjalan Kaihtimen yrittäjänä tunnettu Teuvo Myller asetti sinne viime viikolla luontokuviaan noin 40 vuoden ajalta.

– YK-hommissa kun oli 70-luvulla, sieltä tuli ostettua parempi kamera, ja sitten sai lähikuviakin – niin kuin tämäkin, Myller sanoo ja näyttää kuvaa hallan huurruttamasta karhunmarjasta.

Kauppakeskuksen seinät täyttyvät monenlaisista eri vuodenaikojen luonnonilmiöistä: marjoista, sienistä, korennoista, hämähäkeistä, Suomujärven rantamaiseman lahonneesta veneestäkin.

Pelkkiä luontokuvia Myller ei ota. Viime talvena hänellä oli Taitokorttelissa näyttely, jossa oli 50 vuoden ajalta matkakuvia Afrikasta Kuubaan.

Kuvauksen löydettyään mies alkoi kantaa kameroita mukanaan myös metsästys- ja kalastusreissuilla, ja siihenkin satoon kauppakeskuksen käytäviä kiertelevät voivat nyt tutustua.

– Tämä oli semmoinen tarina, että kun olin virvelöimässä lammen rannalla, tämä oli tipahtanut sinne lampeen, eikä päässyt ylös, Myller kertoo näyttäessään kuvaa korennosta.

– Minä heittelin muutaman kerran, ja se tarttui kiinni uistimeen. Nostin sen tuohon, missä se kuivatteli vähän aikaa ja lähti sitten pois.

 

Hämähäkkejä ja niiden verkkoja näyttelyssä on useita.

– Tänä aamuna näistä oli juttua telkkarissa, arvaas kuinka monta eri lajia niitä on olemassa? Muistaakseni 35 000 erilaista hämähäkkiä, Myller kysyy ja vastaa ja näyttää taas yhtä verkkokuvaa.

– Aamulla aikaisin kun kosteus on tallella, saa pisaratkin mukaan kuvaan kuten tässäkin. Tuon kohdalla kun kävelin, verkko heilui ja hämähäkki tuli katsomaan, onko saalista. Noita olen päässyt seuramaan, kun ne tekee näitä verkkojaan. Aika näppärästi se käy, niillä on ihan systeemit.

Mennään ohi seinän, jossa on kuvia marjoista.

– Noita on helppo kuvata, ne ei lähde karkuun, kuvaaja heittää suolla kypsyvään lakkaan viitatessaan.

 

Kastepisaroita näkyy monissa kuvissa, joissakin talvisissa myös pakkasen taiteilemia kukkakuvioita.

Myller johdattaa lumihangen keskellä olevan harmaan ladon luo ja sanoo, että tässä on yksi hänen omista suosikeistaan.

– Tuo on nimeltään hiiren talo, siinä on lumessa hiiren jäljet. Tämä lato on romahtanut jo 30 vuotta sitten. Tosi vanha on tuo kuva.

Kuinka kauan näyttely sitten on avoinna?

– Toistaiseksi, takarajaa ei ole sovittu. Varmaan se on täällä ehkä pari kuukautta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä