Julkaistu    |  Päivitetty 

Nykytaiteen biennaaliin etsitään taiteilijoita

Joensuun taidemuseo Onnissa järjestetään ensi vuonna nykytaiteen biennaali M_itä?, joka kestää toukokuusta syyskuuhun. Nykytaiteen biennaali M_itä? on kahden vuoden välein toistuva nykytaiteen katselmus Itä-Suomessa.

Biennaalin konsepti on suunniteltu yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa, ja nykyisin sen toteutuksesta vastaavat Kuopion, Mikkelin ja Joensuun taidemuseot.

Biennaali kutsuu nyt mukaan eri sukupolvia edustavia ammattitaiteilijoita ja taidekollektiiveja kaikilta taiteen ja tieteen aloilta sekä maantieteellisiltä alueilta. Hakemuksen voi jättää suomeksi tai englanniksi.

– Biennaali tuo esiin alueen nykytaidetta, tarjoaa itäsuomalaisille taiteilijoille näkyvyyttä, parantaa heidän työskentelymahdollisuuksiaan sekä kutsuu myös muualta tulevia taiteilijoita työskentelemään itäsuomalaisten taiteilijoiden kanssa ja pohtimaan alueeseen liittyviä erityiskysymyksiä, taidemuseo Onnin tiedotteessa kerrotaan.

Joensuussa kesällä 2023 järjestettävä biennaali toimii alustana kriittiselle keskustelulle niin itäsuomalaisesta kulttuurista ja historiasta kuin myös sen monisävyisestä yhteiskuntapoliittisesta asemasta, joka on vaikuttanut myös alueen kokonaisvaltaiseen kehitykseen. Taiteilijoita pyydetään ehdottamaan teoksia, jotka syventyvät laajemmin näihin teemoihin ja jotka pureutuvat myös kysymyksiin siitä, mitä tai mikä itä oikeastaan on.

– Ekologisten ja poliittisten kriisien uhatessa maailmaa nousee ajankohtaiseksi kysymykseksi pohtia myös käsitteellistä kahtiajakoa idän ja lännen sekä toisaalta myös pohjoisen ja etelän välillä. Samalla voidaan tarkastella kriittisesti myös vallan jakautumista maantieteellisesti epäsymmetrisellä tavalla sekä haastaa nykyistä kolonialismin hallitsemaa ajattelutapaa, tiedotteessa sanotaan.

M_itä?-biennaalin parissa pääkuraattori Giovanna Esposito Yussifin kanssa työskentelevät intendentit Pauliina Kaasalainen (Joensuu) ja Marja Louni (Kuopio) sekä amanuenssi Paula Hyvönen (Mikkeli). Biennaali on aiemmin ollut esillä Mikkelissä 2021 ja Kuopiossa 2019.

Lisätietoja sekä verkkolinkki hakulomakkeeseen löytyy sivulta mitabiennaali.fi/fi/info.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä