Julkaistu    |  Päivitetty 
Tiina Sormunen

30 nautaa Laiturilla lauantaina

Varoituksen sana kaikille Suoliliuoksen keikalle menijöille: keikka saattaa sisältää rumia sanoja ja ärsyttävää punkkia. Kuva yhtyeen keikalta rockklubi Marksissa. Varoituksen sana kaikille Suoliliuoksen keikalle menijöille: keikka saattaa sisältää rumia sanoja ja ärsyttävää punkkia. Kuva yhtyeen keikalta rockklubi Marksissa.
Keväällä 2013 Joensuussa perustetun Suoliliuoksen muusikot ovat olleet vaihtuvaista sorttia, mutta silti punkbändi on pysynyt sitkeästi elossa. Mitä sitä nyt turhaan hyvää bändiä lopettamaan.

Yhtyeessä on jäljellä enää yksi alkuperäisjäsen, basisti Janne Myller, mutta uusia jäseniä Suoliliuos on löytänyt aina helposti. Punkissa kun on vetovoimaa.

Siksi myös Susu Reittu vastasi myöntävästi, kun Myller, kitaristit Joonas Kormu ja Elias Kaasinen sekä rumpali Werne Tanskanen pyysivät häntä elokuussa 2016 Suoliliuokseen uudeksi laulajaksi.

Hirmu ujoksi ihmiseksi itseään luonnehtivalle Reitulle punk antaa luvan ”päästellä asioita ihan kunnolla pihalle”.

–  Toinen syy on se, että minullahan ei ole lauluääntä nimeksikään muuten kuin sellaiseen kovaa ja rääkymällä suoritettuun laulantaan. Punkmusiikki toimii siinäkin. En voisi esimerkiksi laulaa mitään poppia, koska lauluääntä ei yksinkertaisesti ole, Reittu perustelee.

Lauantaina Suoliliuos esiintyy Animalia Joensuun Laiturilla järjestämässä Eläinten ääni -tukikonsertissa.

Samana päivänä Helsingissä järjestetään Eläinten ääni -mielenosoitus, koska eläinsuojelujärjestöjen mielestä uudesta eläinsuojelulaista on jäämässä pois useita keskeisimpiä uudistuksia, kuten jatkuva vedensaanti eläinten pysyvissä pitopaikoissa sekä parsinavetoiden ja porsitushäkkien kieltäminen.

Reittu on seurannut keskustelua uudesta eläinsuojelulaista lähinnä lehtijuttuja lukemalla.

–  Kaikki alan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tosi mönkään menevä juttu, hän lisää.

Suoliliuoksen jäseniä Reittu luonnehtii hyvin eläinihmisiksi. Hän itse on ollut esimerkiksi Animalian tilaisuuksissa myymässä tuotteitaan ja antanut osan tuotosta Animalia Joensuulle.

Laiturin tukikonsertissa esiintyy Suoliliuoksen lisäksi kaksi muuta yhtyettä: akustisena triona esiintyvä Heiduška sekä suomenkielistä poprokkia vetävä Karuselli.

Niitä, joille konsertissa esiintyvä Suoliliuos on ennestään tuntematon, Reittu kehottaa saapumaan paikalle huumorimielellä.

–  Ei tarvitse loukkaantua, kun tulee rumia sanoituksia, jos saa edes sanoituksista selvää. Se ei tietenkään ole mikään perinteinen punkkeikka, sillä kaksi muuta bändiä ovat erilaisia, vähän meitä rauhallisempia.

Huumorintajulle olisi ollut käyttöä myös Hommaforumilla muutama vuosi sitten. Suoliliuos päätyi maahanmuuttokriitikoiden keskustelupalstalle Halla-ahon kuningaskunta -nimisen kappaleensa myötä, jonka hommaforumilaiset tulkitsivat joensuulaisbändin julkisuudenhakuisuudeksi ja toiveeksi päästä Seiskaan.

Seiska ei ole edelleenkään kirjoittanut Suoliliuoksesta yhtään riviä, mutta hommaforumilaisia yhtyeen punkbiisi puhutti useamman päivän.

Reittu ei kappaleen ilmestymisen aikoihin ollut vielä bändissä, mutta hän epäilee, ettei Suoliliuoksen tavoitteena ollut saada nimeään juorulehteen. Myöskään provosointi ei ole ollut tarkoituksena, mutta hauskaahan se on, jos joku ärsyyntyy punkista.

Halla-aho-aiheista kappalettaan Suoliliuos on esittänyt keikoillaan hyvin harvakseltaan.

–  Meillähän on laidasta laitaan kappaleita, enemmän ja vähemmän kantaa ottavia. Esimerkiksi 30 nautaa, jonka esitämme lauantaina keikalla, ottaa kantaa eläinsuojeluongelmaan. Tykkäämme tehdä musiikkia, ei kai siinä sen syvempää tarkoitusperää ole, hän linjaa.

Suurin osa Suoliliuoksen biiseistä on vanhoja, yhtyeen edellisen solistin ja kitaristin tekemiä, eikä yhtyeellä ole vielä toistaiseksi yhtään sellaista äänitettä, jolla laulajana olisi Reittu. Yhdeksi tämän vuoden missiokseen bändi onkin asettanut 4–5 kappaleen äänitteen tekemisen.

Viime aikoina uusia biisejä on myös syntynyt.

–  Minä kun olen tässä pari biisiä sanoittanut, yksi biisi kertoo niinkin jännästä asiasta kuin linja-automatkasta ja siitä, kuinka tulee pissihätä ja vessaa ei ole missään. Sitten on perus, tällainen raskaustestinteko, jos onkin vaikka raskaana, Reittu paljastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä