play

Tanssilavalla kehittyi rakkaus, joka kesti kaiken – Alzheimerinkin

"Tuo hymy ja nuo silmät." Risto Hassinen saa voimaa valokuvasta, joka on niin Railin näköinen, että se tuntuu suorastaan elävän.

"Tuo hymy ja nuo silmät." Risto Hassinen saa voimaa valokuvasta, joka on niin Railin näköinen, että se tuntuu suorastaan elävän. Kuva: Aimo Salonen

Aimo Salonen

Vuosi sitten Karjalan Heili teki reportaasia Joensuun kesäyöstä ja tapasi tölkkejä keräävän Risto Hassisen.

– Ei tässä tärkeintä ole näistä tölkeistä saatava raha. Minulta kuoli äskettäin vaimo, ja illat ovat tosi vaikeita olla yksin, Hassinen kertoi tuolloin.

Kuolleen rakastetun kaipuu ajoi miehen öisin kaupungille. Facebookissa Hassisen haastatteluvideo on kerännyt yli 43 000 katselukertaa. Kaunis tarina puhutteli ihmisiä.

Nyt on kulunut vuosi, ja ikävä on yhä kova. Haastattelua edeltäneenä yönäkin Hassinen oli palannut tölkinkeruureissultaan kotiin vasta aamupuolella.

– Tuntuu, että en minä pääse siitä koskaan yli. Sen verran suru on muuttanut muotoaan, että enää ei tule vedet silmiin siitä kertoessa, kuten vielä vuosi sitten, Hassinen kertoo kesäkuussa 2024.

Vuosi sitten Facebookiin laitettu video keräsi 33 kommenttia.

– Risto ja Raili oli kyllä yksi ihanimmista pariskunnista ketä tiedän, kirjoitti Laura Viiliäinen.

Rakkaus alkoi tansseista, mutta ei se aivan tyypillisin mahdollinen tarina ollut.

– Raili kävi tansseissa työkaverini kanssa ja minä olin hovikuskina, kun kaverilla ei ollut ajokorttia eikä autoa, rajavartiolaitoksella työuransa tehnyt Hassinen muistelee.

Sitten kaveri lähti YK-joukkoihin. Hassinen lopetti kuskina olemisen, mutta jatkoi käymistä tansseissa, jonne Raili tuli muulla kyydillä. Kohteliaisuussyistä Hassinen tanssitti tuttua tyttöä parin pelin verran illassa.

– En minä sillä keinoin tanssittanut, että olisin tuppautunut, Hassinen painottaa.

Hän sanoi, että se olet sinä, jos vain haluat.
Risto Hassinen
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Sitten syyskuussa kun parin pelin välissä seisottiin, Raili sanoi, että kirjoitin sille kaverilles ja sanoin, että olen löytänyt uuden miehen. Minä ihmettelin, että missä välissä sinä semmoisen olet tavannut, kun en minä ole nähnyt sinun kenenkään kanssa täällä tanssivan. Hän sanoi, että se olet sinä, jos vain haluat.

Hassinen tunnusti olevansa itsekin ihastunut. Kihloihin pari meni 1965 ja naimisiin 29.5.1966.

Kihlajaiskuva vuodelta 1965.

Kihlajaiskuva vuodelta 1965.

Kirjahyllyssä oleva mustavalkoinen valokuva on kihlajaisista, koska ammattikuvaajan ottamat hääkuvat menivät pilalle jo negatiiveina.

– Meitä yhdisti varmaan se, että meillä on niin sama maku kaikessa: elokuvissa, teattereissa, televisio-ohjelmissa. Sitten meillä oli sama harrastus, teimme koko yhdessäolomme ajan säännöllisesti 10–15 kilometrin kävelylenkkejä, ja pyörällä ajettiin joka vuosi ympäri vuoden 6 500–7 500 kilometriä.

Risto oli kova maratoonari ja Raili oli mukana kilpailumatkoilla aina, kun vain töiltään pääsi.

– Hotellissa kun yövyttiin, luettiin aina yhdessä iltarukous ja kiitettiin Luojaa, että ollaan löydetty tämmöinen puoliso.

Hassinen kertoo uskovansa korkeimpaan voimaan, joka järjesti Riston ja Railin yhteen. Risto selittää sitä saman kaltaisella taustalla. Kummankaan lapsuus ei ollut herkkua.

– Minä olin jäänyt neljävuotiaana täysorvoksi ja olin monessa paikassa kasvattipoikana. Railin isä oli ollut sodassa ja alkoholisoitunut, ja humalapäissään hän ajoi perheen pellolle. Railin piti olla lapsena saunan tai navetan takana piilossa ja juosta naapuriin, Risto kertoo.

– Se meitä yhdisti. Todettiin, että elämässä on jotain parempaa. Elämä on elämisen arvoinen, kun on onnellinen parisuhde.

Risto toistaa Karjalan Heilille jo kesäyössä 2023 kertomansa: onnellista avioliittoa kesti 56 vuotta, 4 kuukautta ja 27 päivää.

Päivä päivältä toinen tuli rakkaammaksi ja tärkeämmäksi, kertoo Risto.

Saatettiin suukotella keskellä toriakin, ja iäkkäämpinä ajateltiin, että siinä ne katsoo, että vanha pari pussailoo keskellä toria.
Risto Hassinen

– Rakkaus vain syveni koko avioliittomme ajan, ja siihen kuului fyysinen hyväily. Siliteltiin toisiamme ja suukoteltiin. Saatettiin suukotella keskellä toriakin, ja iäkkäämpinä ajateltiin, että siinä ne katsoo, että vanha pari pussailoo keskellä toria.

Vuonna 2017 Raililta diagnosoitiin Alzheimerin tauti.

– Keskussairaalasta kun lähdettiin ja autolle tultiin, Raili sanoi minulle, että ethän sinä rakas vain rupea ryyppäämään. Minä sanoin, että kuule, kun en ole tähänkään asti ryypännyt, niin en minä rupea nytkään.

Ristolla alkoi viisi vuotta kestänyt aika omaishoitajana.

Kun sairaus eteni, tuli yhä useammin hetkiä, jolloin Raili ei tuntenut Ristoa. Tuli persoonallisuuden muutosta, johon liittyi aggressiivista potkimista ja hoidon häiritsemistä käsiä huitomalla.

– Niinä hetkinä, kun hän tunsi minut, hän oli se entinen Raili, hyvä ja hellä. Se antoi voimaa.

Voimia tarvittiin ja vuosien mittaan niitä kului. Risto sanoo, että semmoista ihmistä tuskin on, joka jaksaa hoitaa loppuun saakka.

– Yksi tuttu omaishoitaja soitti joskus keskellä yötäkin ja kysyi, että miten sinä jaksat, kun hän ei jaksa. Vähän toista vuotta hän jaksoi hoitaa. En minäkään olisi pystynyt hoitamaan niin kauan, ellei parisuhde olisi ollut niin vahva, ja ellei minulla olisi ollut niin hyvä kunto.

Riston tilannetta heikensi, että Railin kaikki sukulaiset olivat Porin seudulla, eikä Ristollakaan ollut sukulaisia aivan lähellä. Tukiverkosto puuttui.

– Siun sotella ei ollut riittävästi työntekijöitä, ja kesälomien aikaan jouduin hoitamaan Railia yksin kaksi kuukautta. Minun piti palkata yksityiseltä hoitaja kahdeksi tunniksi, että pääsin kauppaan ja hoitamaan juoksevia asioita.

Raja tuli vastaan syksyllä 2022, kaksi ja puoli viikkoa ennen Railin kuolemaa.

Minun piti soittaa Siun sotelle, että nyt on tilanne semmoinen, että jos Railille ei saada välittömästi hoitopaikkaa, saatte järjestää niitä hoitopaikkoja kaksi.
Risto Hassinen

– En saanut enää nukuttua öisin kuin kolme tuntia ja olin niin väsynyt, että syöttäessä nukahdin monta kertaa ja lusikka putosi. Minun piti soittaa Siun sotelle, että nyt on tilanne semmoinen, että jos Railille ei saada välittömästi hoitopaikkaa, saatte järjestää niitä hoitopaikkoja kaksi.

Raili pääsi Lehmoon Kultasiiven siirtymäkotiin, jossa Risto kävi joka päivä hänen luonaan. Raili kuoli 26.10.2022 Riston vasemman kämmenen päälle. Viimeisenä sananaan hän lausui Riston nimen.

– Vielä edellisenä iltana kävimme yhdessä ajelulla ja teimme normaalit rituaalit. Kotiin kun sinä iltana Kultasiivestä ajoin, kävin tekemässä Lehmon portaissa kuntoharjoituksen. Sen jälkeen kun Raili nukkui, en ole voinut Lehmon portaisiin mennä.

Risto ei myöskään voi kävellä Joensuun Kirkkokatua pitkin  ohi Koivupihan, jossa Raili oli niinä päivinä, jolloin Ristolla oli omaishoitajan vapaapäivät.

– Silloin kävin aina Railin ikkunan alla lukemassa hyvän yön rukouksen ja toivottamassa Railille hyvää yötä.

Niitä yhteisiä paikkoja Risto kiertää mielellään, joita hän kiersi yhdessä Railin kanssa silloin, kun kaikki oli hyvin. Uudemman kerran Karjalan Heilin toimittaja törmäsi tölkkejä keräävään mieheen alkukesällä 2024, jolloin Risto tupsahti piknikillä olleen seurueen luo Pielisjoen kanavoinnin muistomerkin juurelle.

Risto osoitti Ilosaaren puolella olevaa penkkiä, jossa kertoi istuvansa, katsovansa Railin valokuvaa ja juttelevansa vaimolleen, jonka kanssa oli usein istunut samalla penkillä.

Tuntuu, että se kuva elää, ja se on voimavara. Sillä kuvalla on niin ratkaiseva merkitys, se on niin Railin näköinen.
Risto Hassinen

– Tuntuu, että se kuva elää, ja se on voimavara. Sillä kuvalla on niin ratkaiseva merkitys, se on niin Railin näköinen. Tuo hymy ja nuo silmät.

Voimavaroja ovat myös tytär perheineen ja ystävät, joita Risto sanoo saaneensa paljon viime ja tämän vuoden aikana.

– Kaikille olen sanonut, että kahvilla käydään ja ystäviä ollaan, mutta sen pitemmälle minä en voi mennä. Hyvin he ovat ymmärtäneet, kun ovat kuulleet elämäntarinani.

Riston puheessa toistuu leski, jonka kanssa on käyty Penttilänrannan kuntoportaissa, teattereissa, koripallo-otteluissa, pesäpallo-otteluissa.

– Hän on rauhallinen ja kunnon ihminen, ja hänkin on kertonut oman elämäntarinansa. Olen tunnustanut hänelle, että hän on minulle kuin terapeutti. Omaa elämäntarinaansa kun kertoo, kuulijana pitää olla luotettava ihminen, jolle uskaltaa kertoa.

Tekstiä on muutettu 15.6.2024 kello 18.18, jolloin korjattiin otsikkoa ja pariskunnan tapaamiseen liittyvää yksityiskohtaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta