play

Motonet GP:ssä jälleen kovia nimiä – "Aika moni kotimaan kärjestäkin haluaa urheilla vielä tuolloin"

Katajan toiminnanjohtaja Tuomo Lehtinen odottaa rauhallisena heinäkuun Joensuun GP-kilpailujen urheilulistojen täyttymistä.

Katajan toiminnanjohtaja Tuomo Lehtinen odottaa rauhallisena heinäkuun Joensuun GP-kilpailujen urheilulistojen täyttymistä. Kuva: Kari Viljakainen

Kari Viljakainen

Kesä ja nimivahvat yleisurheilukilpailut ovat kuuluneet Joensuun vakiotapahtumiin useita vuosia. Ne keräävät paikkakunnalle myös paljon kansainvälisiä vierailijoita. Motonet GP:n nimellä nykyään kulkeva tapahtuma järjestetään lauantaina 20. heinäkuuta. Aiemmin kisat tunnettiin nimellä Eliittikisat.

Pitkään järjestelyissä mukana ollut Katajan yleisurheilun toiminnanjohtaja Tuomo Lehtinen muistelee tänä vuonna olevan jo viidestoista kerta.

– Yksi koronavuosi on jäänyt vuoden 2022 Kalevan kisojen lisäksi väliin. Olemme pärjänneet hyvin myös valtakunnan tasolla kilpailujen vertailuissa.

– Hurja rumbahan yleisurheilussa tämä kesä on arvokisoineen. Aluksi meidän päivämäärämme tuntui haastavalta, kun mikään urheilijoiden MM- tai EM-ranking-ikkuna ei ole auki. Nyt vajaa kuukausi ennen tapahtumaa näyttää, että ei se hullumpi olekaan, Lehtinen taustoittaa.

Joensuun Motonet GP kuuluu WA Challenger -sarjaan. Kilpailussa jaetaan palkintorahaa yhteensä 17 000 euroa. Se tulee kokonaan järjestävän seuran Katajan pussista. Kisojen kokonaisbudjetti on 130 000 euroa.

Keitä tähtiä heinäkuussa nähdään mukana?

– Kansainvälisesti kisoja on ennen Pariisin olympialaisia aika vähän. Aika moni kotimaan kärjestäkin haluaa urheilla vielä tuolloin. Keihäänheitto on perinteisesti ykköslajimme.

Ainakin EM-pronssia Roomassa heittänyt Oliver Helander ja kaksi vuotta sitten saman tempun tehnyt Katajan Lassi Etelätalo ovat keihäässä mukana. Lisäksi Rooman EM-nelonen liettualainen Edis Matuseviĉius on tulossa haastamaan suomalaisia.

Lassi Etelätalo on yksi Motonet GP:n tähdistä. Kuva Kalevan kisoista vuodelta 2022.

Lassi Etelätalo on yksi Motonet GP:n tähdistä. Kuva Kalevan kisoista vuodelta 2022. Kuva: Juha Inkinen

– Jamaikalla ja Jenkeissä maiden mestaruuskisat on pidetty jo kesäkuussa. Sieltä tulee kovia urheilijoita etsimään kisoja Euroopasta. Näin uskon tasokkaisiin GP-kisoihin tänäkin vuonna. Puhelin käy kuumana tällä hetkellä, ja kisojen markkinointi alkaa tosissaan juhannuksen jälkeen, Lehtinen kertoo.

Suomen kärjistä naisten 100 metrin aidoissa mukana on Lotta Harala. EM-kisoissa kuudenneksi juosseen Reetta Hurskeen mahdollinen osallistuminen oli kesäkuun lopulla vielä epävarmaa.

Parrasvaloihin noussut EM-kisojen estejuoksun kuutonen Ilona Mononen on mukana kovassa kansainvälisessä seurassa. Matka on tällä kertaa 1500 metriä.

– Mielenkiintoinen on myös Polvijärven Urheilijoiden viime kesän Kalevan kisojen ykkösen Santeri Örnin (ennätys 10,35) sadan metrin esitys. Hyviä 10,20 pintaan juosseita kirittäjiä on tulossa rinnalle.

– Miesten 5000 metriltä odotan kovaa kisaa. Katajan Mika Kotiranta haluaa palata omalle tasolleen epäonnistuneen Rooman EM-kympin jälkeen. Eemil Helander ja Mustafe Muuse täydentävät Suomen kärjestä alle 13.30:n aikaa tavoittelevan joukon. Yli 30 vuoteen eivät suomalaiset ole siihen pystyneet.

Naisten puolelta maailman eliittiä edustaa ainakin nuori korkeushyppääjä, nykyään kyproslainen Elena Kulichenko, jonka ennätys on 197.

– Olen ollut yhteydessä myös Paavo Nurmi Gamesissa uuden Suomen ennätyksen 197 senttiä hypänneen Ella Junnilan manageriin. Saa nähdä, miten käy. Moni suomalainen tekee olympialaisten vuoksi päätöksiä tosi myöhään.

– Pääkatsomon eteen saadaan hyvä miesten pituuskisa. Katajan Kalle Salminen on kunnossa ja saa haastajakseen yli kahdeksan metrin ulkomaisia hyppääjiä. Katajan Mette Baasilla on naisten ratakierroksella myös oivia kirittäjiä.

Myös Mette Baas kisaa Joensuussa heinäkuussa.

Myös Mette Baas kisaa Joensuussa heinäkuussa. Kuva: Niko Jouhkimainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuomo Lehtinen ennustaa, että yksi kenttäennätyskin nähdään. Kisoissa tuore 1 500 metrin SE-mies (3.35,20) Joonas Rinne juoksee 800 metriä. Joensuun kenttäennätys 1.46 menee todennäköisesti rikki ja voittoaika on lähellä 1.45:tä.

– Keleistähän nämä ulkoilmalajit ovat kiinni. Yllättävän hyvin on ennakkoon mennyt lippuja, vaikka markkinointi on vasta aluillaan. Ihmiset tekevät kuitenkin päätöksiä lippujen ostoista hyvin myöhään. Tavoittelemme 3000:ta katsojaa.

– Yleisurheilulla on tällä hetkellä nostetta. Televisionäkyvyys on ollut hyvää ja katsojamäärät jopa hämmästyttävän korkeita. EM-kisatkin olivat tasollisesti erittäin hyvät, vaikka mitaleita ei tullutkaan kuin yksi, Lehtinen iloitsee.

Lehtinen painottaa Suomen yleisurheilun tasossa myös laajuutta. On monia lajeja, joissa ollaan useamman urheilijan voimin hyvällä tiellä.

– Olemme päässeet siihen, että neljännet sijat ovat arvokisoissa jo pettymyksiä, Lehtinen hymyilee.

Lehtinen vastaa myös kisakokonaisuuden organisoinnista kaikkiaan seitsemän Motonet GP-kisatapahtuman välillä.

– Ihan toimiva sapluuna tämä on. Jos asiaa ajattelee huippu-urheilun lähtökohdista, niin lajeja pitäisi olla vähemmän, kisa-aika reilut pari tuntia ja rahaa enemmän. GP-rupeama on erittäin hyvä koko lajin kannalta Suomessa. Kansallisesti moni pääsee esille, myös nuoret.

Lopuksi Tuomo Lehtinen haluaa etukäteen kiittää niitä 250:tä talkoolaista, jotka ovat mahdollistamassa kisojen toteutuksen.

– Monessa lajissa ongelmana alkaa olla toimitsijoiden teknisten laitteiden hallintataidot. Kohta ollaan varmaan siinä, että pienissäkin kisoissa pitää olla lankkukamera, Lehtinen ennakoi tulevaisuuden uhkia.

Kun housut tutisivat

Tuomo Lehtinen on ollut monia vuosia kisaorganisaatiossa, ja hänelle on kertynyt mieleen paljon muistoja.


– Paljon hyviä asioita on jäänyt muistiin, niin yleisömäärissä kuin tuloksissakin. Kolme vuotta sitten esimerkiksi naisten korkeudessa tuli huipputulos 200, jonka hyppäsi Mariya Lasitskene. Omien valmennettavien hyvät tulokset lämmittävät mieltä aina kotikentällä tehtyinä.


Erikoisesti nuorena kisajärjestäjänä on Lehtiselle jäänyt mieleen USA:n Justin Gatlinin tapaus elokuulta 2010. Entinen 100 metrin ME-mies ja nelinkertainen MM-voittaja sekä Ateenan olympialaisten 100 metrin ykkönen vuodelta 2004 teki kilparadoille paluuta dopingpannastaan.


– Monta hässäkkää liittyi niihin tapahtumiin. Hänhän oli vapautunut juuri neljän vuoden kilpailukiellosta ja tuli Viron kisojen kautta meille. Olin itse järjestämässä ensimmäisiä kisojani. Puhelimeen sai vastata milloin Reutersille ja milloin millekin ulkomaiselle medialle.


– Ennen kisoja järjestettävässä lehdistötilaisuudessa on yleensä viitisen toimittajaa. Silloin niitä oli nelisenkymmentä. Vähän piti miettiä, että mikäköhän on tässä meininki, Lehtinen muistelee hymyillen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta