Julkaistu    |  Päivitetty 
Anna Mustonen, pj.

Vastustamme malminetsintää Kolin kansallismaisemassa

Minerals Exploration Network Oy on tehnyt valtavan 552 neliökilometrin malminetsinnän varauksen Juuan, Lieksan, Polvijärven, Kontiolahden ja Joensuun Enon alueelle. Varaus on nimeltään Koli.

Kesäkuussa 2020 tuli sosiaalisessa mediassa ilmi Team Finlandin markkinoinnissaan ulkomaalaisille yhtiöille käyttämä mainos kuparivarannoista Suomen kallioperässä, mainoskuvassa komeili Kolin kansallismaisema. Team Finland pahoitteli tuolloin kuvavalintaa, mutta ei kertonut, että oli todella markkinoimassa kyseistä kallioperää GTK:n aineistojen pohjalta. Kuparin lisäksi Kolin alueelta löytyy lukuisia pieniä, mutta rikkaita uraaniesiintymiä.

Varauksen tehneellä yhtiöllä on useita kaivossuunnitelmia itärajan tuntumassa ja se tekee yhteistyötä Polymetals-kaivosyhtiön kanssa, joka on Venäjän johtava kultakaivosyhtiö. Yhtiön tytäryhtiöllä on kontollaan laitonta koelouhintaa, ilman lupaa aloitettua kullan rikastusta sekä puutteellista kaivosjätteenkäsittelyä Suomussalmella, lisäksi rinnakkaisyhtiöillä on kymmenien tuhansien arvosta velkatuomioita.

Varausilmoituksen mukaan kaivosyhtiö aikoo ottaa jo varausvaiheessa 7 000 kallioperä- ja maanäytettä Kolin varausalueelta. Yhtiö ei ilmoita hakemuksessaan etsivänsä alueelta uraania, vaikka sitä alueella on. Jo pelkkä uraanin etsintä muodostaisi riskin alueelle. Edelliset, uraania ja toriumia etsineet kaivosyhtiöt vetäytyivät alueelta vuoteen 2013 mennessä, tuolloin muun muassa Joensuun kaupunki ja Kontiolahden kunta ottivat hankkeeseen kielteisen kannan, ja laaja kansalaisliike nousi vastustamaan kaivossuunnitelmia.

Viime vuosien kokemukset osoittavat, että kaivostoiminnan hallinta ei Suomessa ole uskottavalla tasolla. Esimerkiksi heikko kaivoslaki, kaivoslain uudistuksen ongelmat, GTK:n tarjoama tutkimustoiminta maaperämineraaleista, valtion harjoittama mineraalien markkinointi ulkomaisille yhtiöille, ELY-keskusten vähentynyt viranomaisvalvonta, TUKESin lupa-automaatti, virkahenkilöiden siirtymiset kaivosteollisuuden palvelukseen sekä tapaukset huonosti hoidetuista kaivosten jätevesistä ja valvonnasta eivät anna kansalaisille varmuutta ensinnäkään siitä, että viranomaispäätöksenteko olisi läpinäkyvää ja demokraattista, saati siitä, että Suomessa kaivosten ympäristö- ja turvallisuuskysymykset olisivat hyvässä hallinnassa.

Kolin kansallismaisemaan kuuluvat metsäiset vaaramaisemat, puhdas Pielinen, Kolin kulttuuriperintö sekä paikalliselinkeinot ovat nyt uhattuina. Me allekirjoittaneet vastustamme Kolin varausta sekä malminetsintää ja kaivostoimintaa alueella.

Kommentoi

Hae Heilistä