Julkaistu    |  Päivitetty 
Katiska on ehjä!

Lieka kaulassa

Mikä tekee pohjoiskarjalaisista nuoremmista ja vanhemmista ihmisistä niin tolloja, että täytyy kymmeniä ihmisiä hoitamaan heidän asioitaan?

Jos ei ole pallo jalassa, on lieka kaulassa ennen kaikkea mt-potilailla. Varsin pienistä summista on henkilöitä siihen alistettu, ja hurskahdellen heidän hyväkseen. Olen niitä, jotka eivät kannata mt-potilaiden ja päihderiippuvaisten hoidon yhdistämistä 2–3 syystä. Päihderiippuvainen ei usein ole valmis hoitoon, ja hän keksii tarpeelleen aina kohteen. Silloin, vaikka edunvalvonnan asiakaskunta onkin monipuolistunut, mielenterveyspotilaat ovat suojassa. Toisaalta maistraattiin olisi 4 vuoden välein tehtävä arvio asiakkaan tilanteesta.

Suurin osa mt-potilaista edunvalvonnassa on laitoshoidossa. Se ehkä käy, jos on ikää tai kyvyttömyyttä itsenäiseen elämään. Kauan sitten laukaisi eräs tuttu viisauden: meitä heitellään reservaatteihin ympäriinsä. Nuorempi Einstein arveli, että meidät on demonisoitu. Varsin johdonmukaista; poissa silmistä, poissa sydämestä.

Kommentoi

Hae Heilistä