Julkaistu    |  Päivitetty 
Soittaja

Yle Radio Suomen musiikkitarjonta

Radio Suomen päivisin soiva musiikki on muuttunut muutamasassa vuodessa täysin. Kanavalla soiva uusien tekijöiden musiikki sisältää aivan liian paljon amatööritasoa olevia sävelmiä. Melodiat ova yksinkertaisia, rakenteeltaan sekavia kolmen soinnun kappaleita. Lopuksi toistetaan samaa kertausta loputtomiin. Monet lauluntekijät sanoittavat kappaleensa itse.

Ei pitäisi, sillä suomen kieltä murjotaan häpeilemättä tuu ja mee -tyyliin. Useimmiten sanoja ei tehdä riimin muotoon, vaan teksti on kuin sanomalehdestä suoraan. Hetkittäin voidaan käydä riimissä, mutta palataan taas suoraan tekstiin.

Tästä voi päätellä että tekijä ei hallitse lausekerakenteita ollenkaan. Tällainen vapaa teksti ei kuljeta melodiaa vaan on jarrut päällä. On kuin hiihtäisi hiekasssa. Taidokkaasti riimitetty teksti soi jo rytmillään ennen säveltämistä.

Miksi kevyen musiikin taso laskee koko ajan, vaikka koulutusta on tarjolla? Vai päätyvätkö kouluttamattomien teokset radiosoittoon, koska rima on vedetty niin alas.

Yle Radio Suomen musiikkipäällikön tulisi nostaa kriteereitä siitä mikä kelpaa radiosoittoon. Tämä nykyinen linja pyrkii totuttamaan kuulijat kovin vaatimattomiin tuotoksiin. Onneksi kanavalla on vielä muutamia erikoisohjelmia, joissa kuulee ammattilaisten soittamia ja sovittamia kappaleita.

Kommentoi

Hae Heilistä