Julkaistu    |  Päivitetty 
Samson Tanke Aba

Hoitajamitoitus ja hoitajien jaksaminen vanhustyössä

Aluevaalien aikana kuultiin kauniita sanoja hoitajien jaksamisen puolesta ja hoitajien määrän lisäämisestä hoitotyössä. Hoitajamitoitus on otettu käyttöön vanhustenhoidossa. Ajatus on ollut hyvä: varmistetaan riittävä hoitajien määrä hoitotyössä. Kuitenkaan tätä mitoitusta ei ole onnistuttu toteuttamaan onnistuneesti, sillä siinä ei oteta huomioon, missä kunnossa hoidettavat ikäihmiset ovat.

Hoitajamitoituksen pitäisi olla suhteessa myös siihen, millaisessa kunnossa hoidettavat vanhukset ovat. Täysin hoidettava ikäihminen ympärivuorokautisessa hoidossa vie enemmän hoitajan aikaa ja resursseja kuin vähän avustettava. Kun hoitajamitoitusta tuodaan käyttöön työpaikoilla hoitajien työarkeen, hoidettavan ikäihmisen vointi kokonaisuudessaan pitää ottaa mukaan – jotkut vievät aikaa noin 1–2 tuntia ja jotkut vain puoli tuntia. Jos on paljon täysin hoidettavia potilaita, hoitajien määrää täytyy lisätä työvuorossa.

Paljon on puhuttu vanhusten hoidosta ja hoitajien jaksamisesta. On yllättävää, että monet päätökset, jotka liittyvät vanhustenhoitoon, on tehty yläpuolella irti hoitotyöstä.

Hoitajat, jotka tekevät hoitotyötä joka aamu, päivä, ilta ja yö, heidän mielipidettään ei ole otettu huomioon. Kaikessa hoitotyön järjestämisessä tulisi yksikössä työvuorosuunnittelua tekevien henkilöiden ottaa huomioon hoidettavien henkilöiden kunto. Se tukee hoitajien jaksamista työssä sekä antaa parhaan mahdollisen hoivan ikäihmisille. Pelkkä hoitajien määrä vuorossa ei yksin riitä. Hoidon pitää olla myös laadukasta ja siihen pitää olla aikaa.

Kommentoi

Hae Heilistä