Julkaistu    |  Päivitetty 
Terttu Turunen

Omaishoitajien puolesta aluevaaliehdokkaille

Miksi omaishoitajien asiat eivät etene kunnissa?

Esimerkiksi omaishoidon tukeen käytettävä euromäärä sisältyy kunnan budjettiin. Joka vuosi rahat loppuvat kesken vuoden. Tämän vuoden alusta pienin verollinen tuki on 423,61 euroa/kk. Kuitenkaan moni omaishoitaja ei tee tätä yhteiskunnalle arvokasta työtä palkkion takia vaan haluaa hoitaa läheisensä itse. Olipa omaishoitaja sitten lapsen, nuoren, vammaisen tai vanhemman puolisonsa/läheisensä hoitaja. Alueellamme suurin osa omaishoitajista on ikäihmisiä ja he pitävät huolta toisistaan niin kauan kuin jaksavat.

Mutta jaksaako omaishoitaja? Eihän jaksa ilman yhteiskunnan/läheistensä tukea. Kyselyjen mukaan vapaiden pitäminen on kaikkein hankalin toteuttaa niin, että omaishoitaja pystyisi itse voimaantumaan. Moni on tyytyväinen pieneenkin irtiottoon kotoa. Miten tämä mahdollistetaan? Omaishoitajat ovat ilmaisseet, että kotiin tuleva hoitaja olisi paras ratkaisu. Mutta onko? Tyytyykö hoidettava siihen, että häntä hoitaa vieras ihminen? Ehkä, jos olisi aina sama hoitaja.

Kyselyn mukaan joustavuus lakisääteisen vapaan valinnassa on lisääntynyt, mutta hoitopaikkoja on liian vähän.

Omaishoitaja myös kokee, että vuorohoitoon lähteminen teettää paljon työtä tarvittavien tavaroiden pakkaamisen, kuljetuksen ym. takia. On toivottu kuljetusapua mikä helpottaisi hoitoon lähtöä. Kokemusten perusteella muistisairas on aivan hukassa viikkotolkulla kotiin tultua ja samoin hoitopaikassa kerta kerran jälkeen. Omaishoitajien mukaan säännöllinen päivätoiminta kerran viikossa olisi hyvä ratkaisu päivävapaan pitämiseen. Toivottiin asuntoa, jossa voisi yöpyä ja levätä, kun luotettava hoitaja olisi kotona.

Mutta sitten kun ei enää jaksa kotona hoitaa? Tiedetään, että kotoa yleensä hoidettava menee tehostettuun palveluasumiseen. Mutta miksi nämä jonot ovat kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen? Tänä aikana moni omaishoitajan hoidettava on joutunut eri kuntien vuodeosastoille ja ehkä jäänytkin sinne. Tähän odotetaan parannusta! Myös silloin, kun omaishoitaja tunnistaa itsensä ”omaishoitajaksi” ja ottaa yhteyden omaishoidon ohjaajan arviointikäynnille, miksi odotusaika on kuukausia?

Aluevaaliehdokkaat, ottakaa nyt omaishoitajien asiat omaksenne!

Kommentoi

Hae Heilistä