Julkaistu    |  Päivitetty 
Tanja Saukkonen

Hitto mie elän!

Elämässä voi tulla vastaan tilanteita, joissa tuntuu, että parhaiten asiaa ymmärtää ihminen, joka on kohdannut vastaavan asian sekä siihen liittyvät tunteet ja ajatukset.

Pitkäaikaissairaus tai elämäntilanteen muutokset voivat olla esimerkkejä tällaisista tilanteista. Vertaistoiminnan merkityksestä elämälleen kirjoittaa toiminnassa mukana oleva ”Jake”, joka haluaa kirjoituksellaan kannustaa ihmisiä hakeutumaan vertaistoiminnan pariin.

”Vertaistuella voi vapautua yksinäisyyden ja erilaisuuden tunteesta ja jopa mielenterveyes rupes miulla palautumaan. Sitä enne en kyenny olemaan läsnä kenenkään ihmisen kanssa ja mitää tunteitten ja kokemusten vuorovaikutusta mie en kyenny kokemaa ja olin eristettynä koko maailmasta eli täysin yksin peloissaa ja katkerana elämälle. Mut mentyäni vertaistukiryhmään samankaltaste kokemuste kokemien ihmiste seuraan mie muurruin. Tunsin eka kertaa samoja tunteita ku muutkii ihmiset ja synty silta toisten ihmisten välille ja kaikki mitä mie olin hävenny ja piilottanu itsessani astu päivän valoo. Hitto mie elän!

Miulla oli tarkkana yli kahdenkymmenen vuoden huumeitte käyttökokemus ja miu sosiaaliset taidot oli eläimen tasolla. Ja siitä vapauduin eli muutos on ollu monien mielestä inhimillisesti mahdoton mut vertaistuella se mahdottomuuden muuri murtu eli miks ei muillakii murtuis.

Mie oon ajatellu, et jos oisin pelkästää itse itseäni tutkinu ja käyny terapiassa ilman vertaistukiryhmiä, ni ois ajassa ja rahassa menny kymmenkertaine aika ja oisko se koskaa tuottanu samaanlaista tulosta, ku että kohtasin itteni toisessa ihmisessä mikä on ollu uluttumattomissa en jaksa uskoa, et mikää muu ois rikkonu sitä eristyneisyyden muuria, eka kerra koin, et tääl maailmassaha on kuitekii jotai samankaltasta. MIE EN OOKKAA MARSSIST. Eiks kuulostakkii jo vähä liian hyvältä ollaksee totta. Eletään!”

Alueeltamme löytyy paljon erilaisia toimijoita, jotka tarjoavat vertaistoimintaa ja vertaistukea elämän murroskohdissa selviämiselle. Vertaistoimijoiden yhteystietoja on koottu oppaaseen, joka löytyy internetistä sivuilta http://www.jelli/vertaistoiminta. Lisäksi Jelli -verkkopalvelusta löytyy runsaasti järjestöjen ja yhdistysten tarjoamaa muuta virkistys- ja harrastustoimintaa.

Kommentoi

Hae Heilistä