Julkaistu    |  Päivitetty 
Marjatta Räty

Mediatrin toimivuudesta

Sanotaan, että mikään ei ole niin viisas kuin insinööri  –  paitsi verkkoinsinööri.

Onko näin? Olen kuluneena kesänä ollut vapaaehtoisena tukihenkilönä useille henkilöille heidän asioidessaan sairaalan päivystyksessä, eri terveyskeskuksissa ja hammaslääkärin vastaanotolla. Käynneilläni olen joutunut miettimään, miksi vastaanoton ovet käyvät ylen verkkaiseen tahtiin. Kun asiakas lähtee huoneesta, seuraava pääsee vasta pitkän odottelun jälkeen.

Lopulta tämän päivän yhteydenottajan vakavasävyinen puhelinsoitto sai minut julkisesti kyselemään. Soittaja nimittäin kysyi, tietävätkö valtuutetut, miten haavoittuva ja hidastempoinen on Joensuun käytössä oleva Mediatri-potilastietojärjestelmä. Tietävätkö valtuutetut, että puhelinpalvelussa olevat ruuhkat aikavarauksissa johtuvat usein potilastietojärjestelmän takkuamisesta, ei henkilöiden hitaudesta tai edes vähyydestä? Tietävätkö valtuutetut, ettei lääkäri laiskuuttaan ota päivässä enempää asiakkaita vastaan vaikka tahtoisi?

Kysynkin, mitä todella kuuluu Joensuun kaupungin ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin käyttämälle potilastietojärjestelmä Mediatrille. Onko todella niin, että joissain pisteissä jopa henkilökunnan työmotivaatio on jo vaakalaudalla tietotekniikan ylen hitaan toimivuuden, katkosten, ohjelman kaatumisen, vaikeaselkoisuuden ja monimutkaisen käytettävyyden takia? Luin netistä, että Etelä-Suomessa Mediatrin huono toiminta vie laskennallisesti jopa useiden lääkäreiden vuosittaisen työpanoksen. Miten meillä? Onko nykyinen potilastietojärjestelmän käyttö viemässä sen vähänkin ”katsekontaktillisen” hoitoajan asiakkaan ja lääkärin väliltä sekä lääkäreiden mahdollisuudesta ottaa heidän haluamaansa määrää asiakkaita? Sattuuko meillä jopa vaaratilanteita, esimerkiksi lääkitysosioon kirjautumisessa ja sinne lääkenimien ja määrien käytössä?

Lisäksi kysyn Mediatrin hankinnasta aikanaan vastanneilta: oletteko te olleet tietoisia huippukalliin tietojärjestelmän ongelmakäytöstä? Maakunnallinen Siun sote on lähes valmis, ja lopullinen yhtymispäätös tehdään kaikissa valtuustoissa 26. lokakuuta samalla kellon lyömällä, kello 18.

Kysynkin, miten ongelmakäyttöpalaute huomioidaan päätettäessä potilastietojärjestelmän jatkosta tai mahdollista kilpailuttamisesta uudessa sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymämallissa, ettei asiakkaiden lähipalveluun tarkoitetut varat vain uppoa tietotekniikan ylisuuriin kustannuksiin? Järjestelmähän on meillä kaikilla sama. Vai onko?

Kommentoi

Hae Heilistä