Julkaistu    |  Päivitetty 
Pentti Stranius

Miksei lääkäriä voi määrätä harjoitteluun syrjäseudulle?

“Lääkärit näyttävät hakeutuvan paikkoihin, joissa hoidetaan pääasiassa yhteiskunnan hyväosaisia. Lääkäripula keskittyy sinne, missä hoidetaan enemmän huono-osaisia” kirjoittaa valtakunnan Pravda eli Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan 2.10.2021.

HS-pääkirjoituksen mukaan harva lääkäri hakeutuu syrjäseutujen terveyskeskuksiin, vaan osa menee tienaamaan , “plastiikkakirurgiaan, naistentauteihin ja lastenkirurgiaan”. Tärkeitä hommia nekin. Kokemukseni mukaan myös yksityisvastaanotot ja yritykset kiinnostavat lääkärifirmoja. Suomessa hoidetaan myös paljon uusrikkaan venäläiseliitin sairauksia ja muita erikoistapauksia. Mikäpä siinä, niillä lääkäri tienaa koska palkka on niin kurja. Jaa noh, ehkäpä se palkka ei ole ihan niin surkea, kuin hoitajilla (joista pula on todellinen!) mutta lääkäri ainakin on näin pois köyhäinhoidosta.

On se ihme, ettei vastavalmistuneita lääkäreitä voida määrätä harjoittelemaan sinne, missä heitä oikeasti tarvitaan. Tässä maassa, luokkayhteiskunnassa, kyllä pakotetaan työttömät matkatöihinkin ja köyhät eri luukuille vaikka millä verukkeella, mutta ei hyväpalkkaisia ammattilaisia edes harjoittelujaksoille syrjäseudulle (?)

Käsittämätöntä on sekin, että esimerkiksi ammattitaitoisen ja kokeneen (eläkeikäisen) Tapio Hämäläisen palveluja ei enää osteta Rääkkylässä, vaikka hän niitä tarjoaisi lääkäripulaa kärsivässä pikkupitäjässä. Epäilen, että syy voi olla jopa poliittinen, Hämäläisen vasemmistolaisuus (?) ja se, että hän puhuu naamatusten tapahtuvasta hoitokontaktista, lähilääkärien puolesta, ei etähoidon Siun Sote-“nettikehittämisestä”.

Kommentoi

Hae Heilistä