Julkaistu    |  Päivitetty 
Jorma Kinnunen

Pyöräilijöiltä puuttuu itsesuojeluvaisto

Olen yksi monien joukosta, jotka ihmettelevät sitä, ettei Joensuun ydinkeskustassa satu enempää kolareita, pyöräilijöiden ja autolla ajajien kesken. Kyllähän autoilijatkin ovat niihin joskus syyllisiä, mutta kyllä pyöräilijöiden holtittomuus ja röyhkeys on omaa luokkaansa.

Autoilijoiden automaattinen syyllistäminen aina jo ennakolta tuntuu kohtuuttomalta.

Oma olettamukseni on, että useimmat merkkiä näyttämättä suojateille kovalla vauhdilla kääntyilevät pyöräilijät eivät aja itse autoa. He eivät käsitä, että autoilijan on monesti mahdotonta hiljaisellakin nopeudella suojatietä lähestyessään tajuta, että jalkakäytävällä kovalla nopeudella fillaroija kääntyy merkkiä näyttämättä auton eteen suojatielle.

Tällaiselta pyöräilijältä puuttuu tervejärkisen itsesuojeluvaisto. Autojonon edessä ajaja tekkee monesti sydän läpättäen voimakkaan jarrutuksen, jolloin takaa tulijalla on vaara peräänajoon.

Joensuun Rantakatu, on kolmine liikenneympyröineen sellainen ajoväylä, jolle toivoisi edes joskus poliisin ehtivän toteamaan tämä villi meno, varsinkin ruuhka-aikoina.

Omat kesävieraani Turusta, ja tuttavani Helsingistä toteavat kesäisin, että autolla ajo Joensuun keskustassa pelottaa.

Monen mielestä Joensuun kaupunki on panostanut pyöräilyn hyväksi kiitettävästi, mutta ei korosta tarpeeksi julkisuudessa pyöräilijöidenkin liikennesääntöjen noudattamisen,- ja yhteispelin merkitystä turvallisen matkanteon mahdollistamiseksi.

Kommentoi

Hae Heilistä