Julkaistu    |  Päivitetty 
Minna Tolvanen

Päiväkodeissa liikaa liharuokaa

Kontiolahden päiväkodeissa lapsille tarjotaan epäterveellinen määrä punaista lihaa ja makkaroita; kunnassa ei siis noudateta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjaamia leikki-ikäisten lasten ravitsemussuosituksia.

Runsaan lihavalmisteiden ja punaisen lihan käytön on havaittu olevan yhteydessä muun muassa suolistosyövän ja sydänsairauksien puhkeamiseen sekä kohonneeseen verenpaineeseen.

THL suosittaa leikki-ikäisille punaista lihaa harvemmin kuin 2-3 kertaa viikossa. Makkaraa ja lihavalmisteita ei kannateta syötäväksi kuin korkeintaan satunnaisesti; ei siis edes viikottain.

Nämä edellä mainitut määrät sisältävät niin päivähoidossa kuin kotona tarjottavat ruuat.

Hämmästyinkin lukiessani Kontiolahden päivähoidon elokuun alun ruokalistoja. Viikolla 32 lapsillemme tarjottiin leikkeleitä, kinkkua ja makkaraa kuusi kertaa arkiviikon aikana. Viikolla 33 puolestaan tarjottiin punaista lihaa sen eri muodoissa kahdeksan kertaa.

Määrät ovat siis reippaasti yli saantisuositusten.

Nämä määrät tarkoittavat käytännössä sitä, ettei makkaroiden ja punaisen lihan lapsillemme aiheuttamia terveyshaittoja voida ehkäistä edes sillä, että luopuisimme kotona kokonaan makkaran ja punaisen lihan syönnistä.

Mitä asialle voisi tehdä?

Päivähoidossa tulisi pääsääntöisesti lopettaa leikkeleiden ja makkaroiden käyttö leivänpäällisenä. Tilalla voisi tarjota täysjyvävilajavalmisteiden kera vähärasvaista juustoa, kasvistahnoja tai kasvisviipaleita.

Punaisen lihan tarjoaminen tulisi rajoittaa 1-2 kertaan viikossa. Makkarakeiton voisi korvata kana- tai kalkkunkeitolla. Lihapullien sijaan voisi tarjota kalapullia. Pataruokien jauhelihan voisi korvata pavuilla, linsseillä tai muilla kotimaisilla kasviproteiineilla.

Olisiko Kontiolahdellakin aika aloittaa tulevaisuuden terveyden huoltokulujen vähentäminen opettamalla varhaiskasvatuksessa terveelliset ruokailutottumukset?

Kommentoi

Hae Heilistä