Julkaistu    |  Päivitetty 
Jorma Kinnunen

Lukutaito rapistuuu

Opettajat ja muut opetusalan ammattilaiset ovat jo pitkään olleet huolissaan nuorten suullisen ja kirjallisen ilmaisun tilasta. Nyt on käynyt ilmi, että joka vuosi tuhannet suomalaiset nuoret ovat vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta huonon lukutaidon vuoksi.

Lukeminen ja kirjoittaminen kulkevat käsi kädessä. Vähän muuta kuin pakollisia oppikirjoja lukevat ovat yleensä huonoja kirjoittajia. Monet oppilaat eivät pysty tuomaan esille pitempiä kokonaisuuksia ainakaan kirjallisesti. Poikkeavia lahjakkuuksia tietenkin on.

Moni oppilas, hänen vanhempansa ja jopa opettajakin vetoaa siihen, ettei tänä tietokoneiden aikana tarvita entisajan oppilaiden ainekirjoittajan taitoja. Väite ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi nuorten kirjallisissa työpaikkahakemuksissa puute todetaan liian usein.

On vahinko, että tietokoneet ja kännykät ovat selättämässä kirjat sekä sanoma- ja aikakausilehdet vapaa-aikaan kuuluvina välineinä. Myöskin suomen kieli köyhtyy ja vääristyy tietokonekielen myötä, koska se siirtyy helposti myös kirjoitus- ja puhekieleen.

Kodin tehtävänä olisi laittaa lasten lukuharrastus alulle jo melkeinpä vauvaiässä. Pieni lapsikin kuuntelee mielellään lukemista, vaikka ei ymmärräkkään asiaa.

Kiinnostus kirjoihin syttyy ja vahvistuu iän myötä. Jo päiväkoti-ikäisistä huomataan, onko kotona luettu lapselle, vaiko pelattu hänen kanssaan tietokonepelejä.

Väitetään, että nuoret eivät viljele pitkiä jorinoita kirjoituksissaan, vaan keskittyvät kyseessä olevassa kirjoitusaiheessa olennaiseen.

Näinhän teki Pikku-Kallekin, kun opettaja pyysi häntä kirjoittamaan aineen opettajan työpäivästä. Siis mitä opettaja päivän aikana tekee. Kallen paperissa luki: opetaja opetaa.

Opettaja pyysi Kallelta uutta versiota liian lyhyen ilmaisun ja kielivirheiden takia. Uuudessa versiossa luki: opettaja opettaa, opettaa ja v-tuilee.

Kommentoi

Hae Heilistä