Julkaistu    |  Päivitetty 
Kaarina Karhapää

Sipilän sopimuksen korvaus

Pääministeri Sipilä on tolkun toimija. Kun yhteisesti sovittava yhteiskuntuntasopimus jäi puolitiehen, hänpä jatkaa asian paikkaamista omilla, uusilla toimillaan.

Nyt vatulointikorissa ovat muun muassa arkipyhätyöstä ja naisten työssäolooikeuksista sairauspäivärahoihin. Mahtuupa ylityö- ja sunnuntaikorvausten puolittaminenkin vatulointivasuun.

Mitä Sipilän hallitus nyt tekee? Ensinnäkin ilmoittaa, että työmarkkinajärjestöjä ei tarvita. Taas tulee iso joukko työttömiä! Mitä tehdään toimitiloissa, jossa työmarkkinaosapuolet ovat neuvotelleet yömyöhään sopimuksista? Puretaan, myydään!

Ei tunnu hyvältä. Siitäkään huolimatta, vaikka asiat ovat selkeästi järjestyksessä vatulointivasussaan.

Otetaan karkea esimerkki sairaalasta. Siellä tehdään muun muassa raajojen poistamisleikkauksia. Hitaasti ja varmasti.

Kadulta tulee mies ilmoittaen voivansa tehdä leikkaukset tehokkaammin ja kustannussäästäen. Tosin hän käyttää järeämpää leikkuria. Päivässä leikkausten lukumäärä on kolme kertaa suurempi kuin nykyisessä systeemissä.

Uuden miehen lupaus on houkutteleva. Se perustuu varmoihin aikataulutuksiin. Tosin osa leikkaushenkilökunnasta joutuu jättämään työnsä, koska uusi mies tekee heidänkin työnsä lyhyemmässä ajassa.

Tulosta syntyy. Ja siihen nähden ainakin päättäjät pursuavat tyytyväisyyttään!

Mutta oikeasti, tuleeko tulosta?

Työttömyys lisääntyy. Yhteiseen sopimiseen tottuneet pettyvät. Ja onko uudistusten kustannustehokkuus oikein laskettu? Tulothan monella kansalaisella vähenevät.

Järki käteen, päättäjät! Tehkää kuten Ruotsi. Muun muassa 70-luvulla sinne otettiin suomalaisiakin ja koulutettiin hyviin ammatteihin. Moni heistä viettää siellä eläkepäiviään hyvän eläkkeen turvin.

Kommentoi

Hae Heilistä