Julkaistu    |  Päivitetty 
Pertti Myller

Jatkuuko kestävä kehitys

Monelle suomalaiselle tuottaa vaikeuksia lausua englanninkielinen sanapari sustainable development, suomeksi kestävä kehitys. Mitä nuo sanat tarkoittaa? Kehitystä, joka on tapahtunut ja tapahtuu kestävällä pohjalla. Tarkennettuna se tarkoittaa jatkuvaa ohjattua muutosta, jonka päämääränä on tarjota tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet.

50-luvulla eläneet muistanevat tuon ajan, kun sitä vertaa tähän aikaan, muutos on ollut valtava.

Olemme siirtyneet tuona ajanjaksona totaalisesta köyhyydestä maailman vauraimpien kansakuntien joukkoon. Valtaosaltaan suomalaisten elintaso ja hyvinvointi ovat kehittyneet samaa tahtia. Jos ollaan rehellisiä muistellessamme tuota ajanjaksoa, siis 50-luvulta tähän päivään, voinemme myöntää kehityksen olleen melkoinen, vaikka sanonta ”aika kultaa muistot”, pitää monesti paikkansa.

Se, että maailmalla Suomi on noteerattu jopa kestävän kehityksen mallimaaksi on asia josta suomalaisten on aihetta olla jopa ylpeitä.

Tulevina vuosina haastelliseksi tuon kehityksen tekee ilmastonmuutoksen hallitseminen ja teollisuuden kilpailukyvyn säilyttäminen. Velkaantumisen hillitseminen ja pysäyttäminen olisi ensiarvoisen tärkeää tulevia sukupolvia ajatellen. Muutamien työmarkkinajohtajien viimeaikaiset lausunnot, jopa uhkailut ovat kuulostaneet pahaenteisiltä, jopa edesvastuuttomilta, kestävän, maltillisen kehityksen kannalta.

Kommentoi

Hae Heilistä