Julkaistu    |  Päivitetty 
EXOPE

Kahden maailman-järjestelmän kilpailu

Maailmassa kilpailee kaksi valtajärjestelmää planeettamme herruudesta. Toinen on läntinen suurpääoman hallitseva, oikeaksi demokratiaksi itsensä nimittämä järjestelmä, jossa elämme, äänestämme ja uskomme parempaan. Toinen on autoritaaristen valtioiden leiri, jossa valta keskittyy kansalaistottelevaisuutta vaativille kovaotteisille hallinnoille, kuten Venäjälle.

Kympin arvoinen kysymys kuuluukin, kumpi järjestelmä perii voiton? Tulevaisuutta emme näe, kunhan arvailemme. Lännen kapitalismin sanotaan aina pystyvän luomaan nahkansa ja nousemaan uuteen voimaan, joten sen myötä totuttu parlamentaarinen demokratia kaiketi jatkuisi. Edelleen mentäisiin rahan edut edellä. Kivoja rahan orjuuteen sopeutumisen keinoja keksittäisiin yhä enemmän viihteen ja urheilun, sirkushuvien yrittäjien hyödyksi. Joka ukko olisi tuleva yrittäjä jo syntyessään.

Mutta olisiko toinen maailmanjärjestelmä, autoritaaristen maiden joukko jo romahduttanut itsensä tai jotenkin liukunut lännen kapitalismin ottopojaksi? Tuskin.

Pahoin pelkään, että autoritaarisuus on geeneissä istuva ihmisen taipumus seurata ja totella johtajaa, karttaa ryppyilyä oman etunsa vuoksi. Pieniä hulinaporukoita on ja tulee aina olemaan. Eli autoritaarinen hallitsemismalli lepää suorastaan biologisesti vahvemmalla pohjalla kuin rahan voimalla narraaminen.

Kommentoi

Hae Heilistä