Julkaistu    |  Päivitetty 
Nadezhda Kempas

Maahanmuuttajan ääni

Muutin Joensuuhun 10 vuotta sitten ja opiskelin täällä merkonomiksi. Tällä hetkellä työskentelen kangaskaupassa osa-aikaisena työntekijänä. Aunuksessa syntyneenä äidinkieleni on karjala, opiskelin venäjän kielen ja puhun myös suomen kieltä.

Pietarin finanssiyliopistossa suoritin ekonomistin tutkinnon ja yli 30 vuotta työskentelin verotoimistossa.

Maahanmuuttajana lähdin kuntavaaleihin ehdokkaaksi. Jaan pääministeri Sanna Marinin käsitykset tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.

Haluamme parantaa maahanmuuttajien kotoutumispalveluja. Niiden toimivuudessa on korjaamista, jotta tehokas kielikoulutus voidaan aloittaa heti. Sen jälkeen työllistyminen on helpompaa ja nopeampaa.

Työperäisen maahanmuuttajan suurin este on kielitaidottomuus. Kielitaitoa on mahdollista kohentaa myös työllistymisen avulla.

Lasten kielikoulutus on Joensuussa järjestetty hyvin. Kaikissa joensuulaisissa oppilaitoksissa on ulkomaalaisia opiskelijoita, joista pääosa on venäjänkielisiä.

Joensuussa on paljon iäkkäitä yksin asuvia venäjänkielisiä. Heidän on vaikea saada palveluja. Siksi maahanmuuttajien yleisiin asiointipisteisiin kuten Kelaan, kaupungin virastoihin ja sosiaali- ja terveyspalveluihin pitäisi palkata venäjän kielen osaajia.

Rajan avautuminen toi tänne venäläisiä matkailijoita. Pandemian hellittäessä uskon venäläisten palaavan Joensuuhun. Paikalliset yritykset odottavat asiakkaita.

Toivon kaupungin kutsuvan maahanmuuttajia kuultavaksi palveluverkkoa uudistettaessa ja esim. kaavojen valmistelussa. Me haluamme olla osallisina Joensuun kaupunkipolitiikassa.

Kommentoi

Hae Heilistä