Julkaistu    |  Päivitetty 
Seppo Eskelinen

Perussuomalaiset haluavat romuttaa työmarkkinasovun

Perussuomalaisilta on jo pitkään odotettu kantoja puolueen työllisyyspolitiikasta ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho valottikin niitä vihdoin viime lauantaina puheessaan PS:n puoluevaltuustolle. Halla-ahon ulostulo olikin saavillinen kylmää jäävettä tavallisen duunarin niskaan.

Helsingin Sanomien jutun mukaan Halla-Aho linjasikin, että ”työllisyysastetta ei saada korjatuksi niin kauan, kun ay-liike vastustaa työttömyysturvan ja irtisanomissuojan heikennyksiä, paikallisen sopimisen lisäämistä, työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista ja lakko-oikeuden rajoittamista.”

Timo Soinin aikana perussuomalaiset vielä puhuivat itsestään duunaripuolueena, mutta uuden puheenjohtajan aikana puolue näyttää ottaneet melkoisen harppauksen oikealle ja suoraan elinkeinoelämän syliin.

Toteutuessaan perussuomalaisten ajama malli merkitsisi koko nykyisen työmarkkinamallin romuttamista ja työntekijöiden aseman tuntuvaa heikennystä. Suomen menestys on paljosta velkaa sopimusyhteiskunnan syntymiselle. Yhteisesti sopien on meillä pystytty luomaan ratkaisuja, joilla on turvattu sekä ihmisten työolot ja ansiotaso, mutta myös yritysten kilpailukyky.

Perussuomalaiset olisivat valmiita hyväksymään yhteisen sopimisen romuttamisen ja kippaamaan yhteisesti sovitut työehdot roskakoriin.

Tämä merkitsi monelle sitä, ettei palkka riittäisikään elämisen kustannuksiin, vaan turvaa olisi haettava myös toimeentuloluukulta.

Samoin työn sivukulujen leikkaaminen veisi pohjan pois monelta hyvinvointivaltiomme keskeiseltä etuudelta. Se iskisi dramaattisesti niin työttömyysturvan, sairaskorvausten kuin esimerkiksi äitiyspäivärahojen rahoitukseen. Tämä yhdessä työehtojen heikkenemisen kanssa tuomitsisi tuhannet ja taas tuhannet työntekijät ja monet perheet köyhyysloukkuun.

Tätä taustaa vasten ei ole enää ollenkaan ihmeellistä, että perussuomalaiset ja kokoomus ovat viime aikoina lähestyneet toisiaan oppositiossa.

Näyttääkin vahvasti siltä, että kulisseissa tulevaa porvaripohjaa viritelläänkin jo ja se tietäisi kylmää kyytiä sopimusyhteiskunnallemme ja suomalaiselle työntekijälle.

Kommentoi

Hae Heilistä