Julkaistu    |  Päivitetty 
Pertti Myller

Työllistääkö paperi jatkossa?

Suomi on ollut ollut yksi maailman johtavia paperin valmistajia ja viejiä, lisäksi Valmet on maailman suurin paperikoneiden valmistaja.

Valmet valmistaa Suomessa vuodessa kekimäärin kolme huippumonedernia paperi-/kartonkikonetta ja myy ne pääasiassa Aasian maihin. Nuo koneet sylkevät kidastaan parhaimmillaan yksitoista metriä leveää paperirainaa pari kilometriä minuutissa vuorokaudet ympäriinsä. Lisäksi Suomesta viedään mitä ilmeisemmin myös käytettyjä koneita. Viime aikoina pysäytetyistä paperikoneista ainakin osa viedään purettuna halvemman työvoimakustannusten maihin, jossa ne kasataan modernisoinnin jälkeen tuottamaan paperia tai kartonkia.

Voidaan olettaa, että viime työmarkkinakierroksen yhteydessä tapahtunut paperialan lakko osaltaan joudutti tuota paperikoneiden siirtoa halvemman työvoimakustannusten maihin. Myös suomalaisten paperikoneiden valmistus on jo osaksi siirtynyt Kiinaan Valmetin Xi´angin tehtaalle.

Tulevien vuosien työmarkkinaratkaisut vaikuttavat hyvin oleellisesti siihen, tehdäänkö Suomessa kyseisiä tuotteita tulevaisuudessa. Neuvottelut ja sopiminen lakkoilun sijaan ovat valttia, tapahtuivatpa ne sitten liitto- tai paikallistasolla.

Kommentoi

Hae Heilistä