Julkaistu    |  Päivitetty 
Mikko Immonen

Poliittiset nimitykset maan tapa

Poliittiset virkanimitykset ovat taas nousseet tapetille. Viimeisimpänä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) valitsi Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi oman valtiosihteerinsä Kimmo Tiilikaisen (kesk.). Tiilikaisella oli vähemmän johtamiskokemusta kuin kahdella muulla kärkihakijalla. Suomi on hyvien veljien ja siskojen maa. Kyllä meilläkin osataan suhmuroida, vaikka törkeää korruptiota onkin vähemmän.

Poliittiset virkanimitykset ovat kaikkien puolueiden helmasynti. Pääministerinä ollessa Juha Sipilä lupasi lopettaa poliittiset virkanimitykset, mutta toisin kävi. Nimitykset jatkuvat edelleen. Valta voi korruptoida. Politiikan ja päättäjien uskottavuutta horjuttaa poliittiset virkanimitykset.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) nimitti viime vuoden tammikuussa valtiosihteerikseen yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän, eikä monen kokeneempana pitämää Supon päällikköä Antti Pelttaria. Sisäministeri painotti silloin, että Pimiän valinnan syynä oli kokemus ja ymmärrys monilta yhteiskunnallisen vaikuttamisen aloilta. Tämä kuulostaa ristiriitaiselta, koska Ohisalon puolue vihreät on usein tuonut julkisuudessa esiin, että poliittisista virkanimityksistä pitäisi päästä eroon.

Nyt puolueen nähdään itse tehneen sanojaan vastaan kansliapäällikkön valinnassa. Nämä vain esimerkkinä kuinka kaikki puolueet toimivat hallituksessa ollessaan. Näistä maan tavoista olisi syytä päästä eroon.

Kohua Valtiontalouden tarkastusviraston ympärillä on herättänyt kansan keskuudessa paljon kysymyksiä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. VTV:n pääjohtajaa Tytti Yli-Viikaria epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Hänen on kerrottu myös käyttäneen veronmaksajien rahoja kauneudenhoitoon. Onko oikein, että VTV maksoi yli kahden vuoden palkkaa virkamiehelle, jolla ei ollut työtehtäviä? Yli-Viikari kiistää syyllistyneensä esitutkinnassa oleviin rikoksiin. Yli-Viikarin selvityksestä käy ilmi, ettei hän usko virkasopimusasian johtavan syytteisiin. Asiantuntijat ovat eri mieltä.

Viralta pidättäminen jatkuu keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi.

Kuntavaalit lähestyvät, ehdokkaina on valtuustoihin valtuutettuja kaikista puolueista. Valituksi tulleiden valtuutettujen olisi hyvä pitää mielessä, ettei suosita päätöksiä tehdessä hyviä veljiä ja siskoja! Eiköhän tästä maan tavasta jo vihdoinkin pitäisi päästä eroon.

Kommentoi

Hae Heilistä