Julkaistu    |  Päivitetty 
Jaakko Karvonen

Verovirastoon on päästävä asioimaan ilman sakkoja

Joensuun verotoimisto on kampusalueen kuuluisassa Metla-talossa ja palvelee yhteensä yhdeksän tunnin ajan kansalaisia viikossa.

Tämä palveluaika jo itsessään aiheuttaa ruuhkaa, enkä usko ajanvarauspalvelun helpottavan asiaa paljoa.

Kun muutama talossa asioivalle varattu paikka etupihalla ei riitä, on autoja usein siististi, mutta virheellisesti parkkeerattu Metla-talon eteen.

Lopputulemana autoja on usein käyty laputtamassa 50 euron ”paikallisella lisäverolla”.

Kaupungin kassa kiittää almuista – onhan budjetissakin muistaakseni 200 000 euron arvio pysäköintivirhemaksutuloista. Tuossa samassa talossa työskentelevänä olenkin katsellut harmissani tätä ilmiötä.

Silmämääräinen arvioni on, että likimain kaikki näistä sakotetuista on eläkeikäisiä, joille veroasiointi sähköisesti ei varmasti ole mieleistä. Alueella on vain maksullisia parkkeja ja moni toimii mobiilimaksuin – ei hyvä, jos ei osaa niitä käyttää. Varmasti monella nuoremmallakin on tarve asioida verottajalla.

Mielestäni tämä on kohtuuton tilanne. Verotoimisto on olemassa kansaa ja kansalaisia varten ja saavutettavuuden (mukaan lukien parkki) myös autolla on oltava hyvä jo etäisyyksien ja fyysisten rajoitteiden vuoksi. Ja onhan verotoimisto sen perimin veroin ylläpidettykin.

Kyse lienee kaupungin pysäköinninvalvonnan, senaattikiinteistöjen ja verotoimiston yhteispelistä (toki myös asiakkaiden). Olenkin lähestynyt asiassa kaikkia kolmea toimijaa, jotta asialle voitaisiin jotain tehdä.

Korjaavia toimenpiteitä odotellessa – jos niitä edes tulee – olkaa tietoisia, että väärin parkkeeraus Metla-talon edessä on puolivarma pysäköintivirhemaksu.

Kommentoi

Hae Heilistä