Julkaistu    |  Päivitetty 
Janne Pitkonen

Miehenä olemisen vaikeudesta

Kommenttina Petri Variksen kolumniin (Heili 31.3) toteaisin, että ei ole helppoa elää muutoksen keskellä.

Ei ole ongelmatonta olla mies nyky-yhteiskunnassa, koska miehen rooli on muuttumassa. Se, mitä liberaaleja latteuksia suoltavat kolumnistit eivät kykene ymmärtämään, on se, kuinka ongelmallista on elää menneen ja tulevan maailman ristivedossa.

Jopa ongelman ääneen lausuminen, omien tuntemuksien ja haavoittuvuuksien julkinen muotoileminen, tuottaa tuskaa, koska siinä törmää kaksoisansaan.

Yhtäältä perinteisempi maskuliininen miehisyyden malli sanoo, ettei mies saa valittaa, koska miehen täytyy olla vahva eikä turhista kitiseminen ole miehekästä vaan suorastaan ämmämäistä.

Toisaalta modernimpi toksisen feminismin malli sanoo, ettei mies saa valittaa, koska miehet ovat perinteisesti olleet etuoikeutettuja ja kitiseminen on kakaramaista.

Onko sitten ihme, että tällaisessä vastakkaisten ideologioiden ristiaallokossa moni hukkuu?

Itse olen keski-ikäinen, 1970-luvulla syntynyt ja yliopiston läpi käynyt, joten tunnen molemmat ajatussuunnat hyvin, vaikken osaakaan aina nähdä itseäni erityisen etuoikeutettuna, koska nuo paljonpuhutut etuoikeudet kasautuvat kaikkiaan 1 prosentille maailman väestöstä. Tämä joukko siis kahmii koko ajan suurenevan osuuden kakusta.

Mistä päästäänkin toiseen kyseisen kolumnistin viisastelun kohteeksi joutuneeseen asiaan eli siihen, miten jotkut päättävät pitkällisen vuodatuksen fraasiin: ”ja mitään ei saa enää sanoa”.

Kirjaimellisesti tulkittuna tämä on toki ristiriitaista, mutta jälleen kerran tapaa pilkatessa tehdään se kriittinen virhe, ettei yritetä ymmärtää, mistä moinen lausahdus oikein kumpuaa.

Kyse on jälleen elämisestä murrosvaiheessa, jolloin aikaisemmin itsestäänselvyyksinä pidetyt asiat eivät enää ole sellaisia vaan mielipiteensä joutuu perustelemaan, mikä tulee monelle yllätyksenä.

Toinen, luultavasti merkittävämpikin syy kyseiseen tunteeseen, on se, ettei monikaan vastaa vanhentuneina pidettyjen mielipiteiden esittämiseen hyvinmuotoilluilla vasta-argumenteilla vaan joko liberaaleilla latteuksilla tai henkilöönkäyvillä loukkauksilla, mikä aiheuttaa tunteen sekä mielipiteen että mielipiteen ilmaisun tukahduttamisesta.

Kommentoi

Hae Heilistä