Julkaistu    |  Päivitetty 
Marjatta Räty

Mistä apu lapsille ja nuorille?

Maamme valittiin jo neljännen kerran maailman onnellisimmaksi maaksi! Tilastotietona kuulostaa tosi hyvältä. Kuitenkin maakuntana johdamme Suomen tilastoa mm. nuorten psyykelääkkeiden ja päihteiden käytössä. Huostaanottojen määrä (570 lasta/nuorta) on myös järkyttävän suuri. Tuntuu kuin huostaanottamisesta olisi tehty jopa liian helposti toteutettava hoitomalli? Unohtaen lähes täysin lasta ja nuorta kunnioittava kuuleminen?

Kiitos Maija Silvennoiselle ”Heikompien lasten puolella” mielipidekirjoituksesta (24.3.). Myös Joensuussa lapsiystävällinen hanketyö on hyvinvointikoordinaattori Heidi Lehikoisen johdolla käynnistynyt.

Vaikka Suomi on kristitty maa, kristillisyyttä vastustavat päättäjät haluaisivat poistaa lapsiltamme ja nuoriltamme, niin päiväkodeissa kuin kouluissakin, jopa perususkonnon opetuksen, aamunavauksista ja ruokarukouksista puhumattakaan. Lapsikin on luotu niin fyysiseksi, sosiaaliseksi, psyykkiseksi kuin hengelliseksi ihmiseksi. Ja jos yksikin peruspilareista puuttuu, jokainen voi huonosti. Elämän eväät jäävät vajaiksi!

Kukaan meistä vanhemmista ei ole ollut, eikä tule olemaan, täydellinen. Eikä tarvitsekaan. Yksinkertaisesti; kukin lapsi tarvitsee rakkautta ja läsnä olevaa aikaa. Eikä isän ja äidin rakkautta voi korvata kukaan toinen. Usein me vanhemmat tietämättämme, hyvään pyrkiessämme tarjoamme usein kaikkea hyvää ja kivaa, tavaraa tavaran jälkeen, huomaamatta, että perusarki ja apu lapsen ja nuoren hätään, löytyykin meistä itsestämme? Lapselle ja nuorelle tärkeimmistä ihmisistä.

Pohtiva kysymykseni kuuluukin: miten tämän, ylikiireisen ja jopa kohtuuttomia vaativan elämän keskellä vanhemmat saataisiin, heidän niin halutessa, yhteiskunnan pienin tukitoimin rohkaistuiksi, ottamaan elämän tärkeimmän tehtävän ilolla vastaan ja vastata oman lapsensa, niin onnellisten kuin hädän päivien haasteissa?

Uskon, että sitä nyt tavoitellaan lapsiystävällisessä toimintamallin luomisessa. Yhdessä, erilaisia, yksinkertaisia toimintatapoja rakentaen perheiden ja kaupunkimme parhaaksi!

Niin, että lapset ja nuoret olisivat, ei tulevaisuus ja toivo vaan meidän kaikkien lopullisen tulevaisuuden toivo!

Kommentoi

Hae Heilistä