Julkaistu    |  Päivitetty 
Pentti Stranius

Kaupunki olkoon erilainen

Kirjailija Tuula-Liina Varis kirjoitti hienon kolumnin Heiliin otsikolla ”Manhattan vai Jakomäki” (24.3.2021).

Siinä hän lainaa muun muassa äskettäin edesmenneen miehensä, kulttuuripersoona Mikko Variksen kirjelmöintiä erilaisen ja matalan kaupunkirakentamisen puolesta Joensuun Niinivaaralla.

Olen asunut Joensuussa Niinivaaralla, Hukanhaudalla, Penttilässä, Mäntylässä ja Vehkalahdella. Rakentaminen on siellä ollut suhteellisen monipuolista ja erilaista - aina 1990-luvulle saakka.

Ei enää. Penttilän tornitalot ja rannan betonirakentaminen on rikkonut pahasti kokonaisuutta kuten Tuula-Liina Variskin huomauttaa: Manhattan ja Jakomäki ovat saapuneet Joensuun ydinkeskustaan.

Tämä kehitys näyttää jatkuvan Niinivaarassakin ja kaupunkia halkovan joen molemmin puolin on erilaisia ikäviä rakennussuunnitelmia maiseman pilaamiseksi.

Asukkaita ei juuri kuunnella; se on minulle tuttua esimerkiksi Mäntyläntien KKES-talojen vuokra-asujana ja Mäntylässä 2000-luvun alussa vaikuttaneena kansalaisaktivistina. Remontit ja rakentaminen tapahtuvat ison rahan ehdoilla ja asuntosijoittajat ovat nyky-yhteiskunnan suuret vaikuttajat. Me veronmaksajat muuten maksamme heille eri tukina myös Penttilänrannan vuokrayksiöitä, ellet satu tietämään!

Olisi hienoa, että Joensuu olisi kaupunkina kaavoituksen suhteen erilainen. Täällä on vielä monipuolista rakentamista ja rakennuskantaa: vanhoja upeita omakotitaloja, rivitaloja ja kerrostaloja siellä minne ne sopivat hyvin, esimerkiksi keskustan kaava-alueella, missä nykyisin asun.

Penttilän sahan työläisten vuokrakasarmeja on Joensuun Vehkalahdessa jäljellä tasan yksi, Järvisen suvun talo, jota pojat ovat asuttaneet viime vuosina.

Viimeisten tietojen mukaan se puretaan lähiaikoina ja tilalle tulee useampi rakennus. Historiallisen asumismuodon, perinnerakentamisen säilyttämisestä ei ole ollut puhettakaan. Miksi, minä vain kysyn?

Kommentoi

Hae Heilistä