Julkaistu    |  Päivitetty 
Mikko Hietala, puheenjohtaja

Liian ruusuista kuvaa vammaispalveluista

Kaupungin Joensuun uutiset -tiedotuslehdessä vammaisneuvoston nykyinen puheenjohtaja tuo esiin tyytyväisyytensä siihen, kuinka neuvostoa ja vammaisten tarpeita kuulemma kuunnellaan hyvin. Neuvoston mielipiteitä huomioidaan jopa ennakkoon esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa. Todetaan, että kuljetuspalvelujen toimivuus on ollut kokousten eniten käsitelty asia ja Siun sote ja MYK (matkojenyhdistelykeskus) kehittävät kuljetuspalveluja myös asiakaskyselyjen avulla.

Näiden kyselyjen palautekeskustelutilaisuudet (yleisötilaisuudet) ja käytännön kokemukset eivät anna kyllä näin ruusuista kuvaa muun muassa kuljetuspalveluiden toimivuudesta. Kuljetuspalvelujen osalta esiin on noussut jatkuvasti ongelmia: esimerkiksi tilattuja kyytejä katoaa järjestelmästä; aika ajoin asiakkaat törmäävät ennalta varoittamatta järjestelmäpäivityksiin, joiden aikana tilausta ei voi tehdä; tilaus otetaan kyllä vastaan, mutta kun autoa ei kuulu, keskus voi ilmoittaa, ettei autoa ole saatavilla – samalla asiakas odottaa turhaan ja menettää tärkeän asiointimahdollisuutensa.

Asiakkaat ovat kokeneet ajoittain myös turvattomuutta vääränlaisen kaluston ja kokemattomien kuljettajien vuoksi. Kilpailulla on heikennetty päivystystä niin, että esimerkiksi Outokummussa tehtävää muutaman kilometrin kauppamatkaa suorittamaan saattaa tulla auto Juuasta, Joensuusta, tai jopa Tohmajärveltä.

Keskosena syntynyttä MYK-keskusta on kehitetty jo yli kymmenen vuotta, ilman että mitään parannusta olisi tapahtunut. Kaikki ongelmat poistuisivat, jos asiakas voisi tilata kyydin suoraan autoilijalta.

Tyytyväisyyskyselyissä ovat vastaajina sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen käyttäjät vammaisten lisäksi, mikä vääristää tulokset myös kustannussäästöjen osalta. Koronan vuoksi on (aivan oikein!) matkojen yhdistelystä luovuttu, ilman, että asiasta olisi kerrottu asiakkaille, jotka ovat turvallisuutensa puolesta peläten saattaneet luopua lakisääteisistä oikeuksistaan. Yhdenvertaisuutta loukkaava 1,5 tunnin odotusaika on silti ennallaan.

Kaupunkisuunnittelun pieniä ajattelemattomuuksia taisi vammaisneuvostokin käydä ihmettelemässä torilavan valmistuttua. Kuultiinko neuvostoa, kun Siilaisen terveysaseman parkkialue valmistui ilman ainoatakaan invapaikkaa? Ainoastaan invataksit oli huomioitu, kuten myös nyt uudella liikenneasemalla, jossa on ruhtinaalliset kaksi invapaikkaa parkkialueella, josta kelaaminen tai pyörätuolin työntäminen talvisissa olosuhteissamme pysäkille olisi varmasti liikennesuunnittelijallekin kokeilemisen arvoinen kokemus; sama koskee myös keskussairaalan uuden pääsisäänkäynnin parkkipaikkoja: invataksit on huomioitu suunnittelussa jotenkin, mutta invapysäköintilupaa ei huomioida mitenkään.

Virheet on tietysti mahdollista korjata veronmaksajien kustannuksella jälkikäteenkin, kuten Siilaisten tapauksessa, veronmaksajahan on ainoa vastuunkantaja. Voisi kuitenkin toivoa, että Joensuun uutislehden luoma utopia moitteettomista vammaispalveluista saisi jotakin konkreettista katetta sen sijaan, että kuullaan ja saadaan lukea toistuvista kuljetuspalveluihin liittyvistä ongelmista: vaaratilanteista niissä, henkilökohtaisen avun karsimispyrkimyksistä, vaikeuksista saada asunnonmuutostöitä sekä kiristyvistä apuvälinepalveluista. Nämä kaikki ovat vielä lakisääteisiä subjektiivisia palveluja. Siun soten alueellahan ei tunnetakaan lainsäätäjän harkinnanvaraisiksi jättämiä palveluja kuten monissa verrokkikaupungeissa.

Kommentoi

Hae Heilistä