Julkaistu    |  Päivitetty 
Hannu Ketoharju

Vastine Pertti Myllerille

Kirjoituksessaan Pertti Myller (Heili 3.2.) vakuuttaa, että tuskin mitään muuta hanketta on niin perusteellisesti tutkittu ja selvitetty Suomessa kuin hävittäjäkauppaa. Hänen mukaansa tutkimuksia ei levitellä julkisuuteen, jossa niitä ei myöskään ole mahdollista perinpohjin perustella.

Mistä sitten tiedämme, että juuri 64 hävittäjää ovat meille tarpeellinen määrä? Kun kuitenkaan kokonaisselvitystä ilmapuolustuksen tarpeista ei ole tehty. Joudumme vain uskomaan, kun ilmavoimien edustajat niin kertovat ja vaativat ottamaan velkaa ja maksamaan viulut. Eikö silloin ole vaara joutua asekauppiaiden uhriksi?

Kansainvälisessä asekaupassa liikkuvat suuret summat ja erilaisen lahjonnan ja korruption vaara on silloin tarjolla. Miten läpinäkyvyys turvataan, jos jo tutkimukset ovat salaisia? Belgian F-18 ja Tanskan F-35 hävittäjäkaupoissa koko hinta on ollut ikävä yllätys päättäjille myöhemmin.

Kirjoittaja on ilmeisesti perehtynyt vain Tiedonantajan palstoilla esitettyyn HX-hankkeen kritiikkiin ja muodostanut sillä perusteella käsityksensä. Viime keväänä rauhanjärjestöt järjestivät webinaarin https://ydinlehti.fi/ydin-

Alustuksessaan professori Heikki Hiilamo piti vanhentuneena ja puutteellisena vuonna 2015 tehtyä esiselvitystä Hornettien korvaamisesta. Mukana oli vain sotilaita, eikä esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijoita tai muita valtion hallinnon edustajia. Lisäksi monet mukana olleet sotilaat ovat vaihtaneet leiriä ja siirtyneet myyjien lobbareiksi. Hiilamon mukaan olisi harkittava uuden selvityksen käynnistämistä.

Kanada lykkäsi F-35 hävittäjien kauppaa niiden kalleuden vuoksi jo ennen koronaa. Kanada myös jatkoi kymmenellä vuodella suomalaisten koneita vanhempien Hornettiensa lentoaikaa. Suomalaisten enemmistö on ollut koronan aikana valmis lykkäämään kauppaa. Nyt kerätään kansalaisaloitetta kansanäänestyksestä hävittäjähankkeesta https://www.kansalaisaloite.

Kommentoi

Hae Heilistä