Julkaistu    |  Päivitetty 
Jaakko Karvonen

Oikolukua Louhioja-päätökseen

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli 22.12 Enon uuden koulun rakentamista ja siihen liittyvänä Louhiojan koulun tulevaisuutta. Kokouksessa äänestettiin kolmesta esityksestä. Suosittelen lukemaan pöytäkirjan itse ja arvioimaan kirjoitustani sen perusteella.

Koen luottamustoimessani olevani velvoitettu nyt joulurauhan jälkeen avaamaan lyhyesti voittaneen esityksen todellista sisältöä, jota on tulkittu Louhiojan koulun kannalta virheellisesti hyväksi.

Voittanut esitys puhuu 50 oppilaan rajasta Louhiojan koulun säilyttämiseksi, tarkoittaen arviolta vuoteen 2026 asti. Tämä (vaali)”lupaus” ei tule pitämään. Sen takaavat voittaneen esityksen viimeiset lauseet, joiden mukaan Enon koulusta rakennetaan niin iso, että sinne mahtuvat sen valmistuessa myös Louhiojan koulun oppilaat, eli vuonna 2024.

Ei ole realistista eikä millään tapaa vastuullista taloudenpitoa, että rakennamme koulun noin 175 oppilaalle, mutta käyttäisimme siitä alle 120 oppilaan tiloja, sikäli kun Louhioja rakennus on kelpoinen 2024 jälkeenkin. Vai ihanko oikeasti muka näin aiotaan tehdä? Käytännössä voittanut esitys on sama kuin pohjaesityskin oli, eli Louhioja lakkautetaan heti uuden koulun valmistuttua Enoon. Sitä ei ilmeisesti uskalleta kuitenkaan tunnustaa.

Sen sijaan, kannattamani – mutta hävinnyt – esitys olisi tarkoittanut, Enon koulu rakennetaan Enon oppilasmäärän mukaan. Vuoteen 2030 mennessä lapsimäärän vähentyessä tuohon Enon uuteen kouluun mahtuisivat myös Louhiojan lapset. Ja mikäli Louhiojan rakennus ei kuntonsa puolesta kestäisikään noin kauaa, niin lisärakentaminen myöhemmin onnistuu, kunhan se suunnitella valmiiksi.

Toivottavasti lopullista päätöstä tehtäessä valtuustossa tiedetään sitten mistä päätetään ja ollaan suoraselkäisesti joko Louhiojan puolella tai sitä vastaan. Kevään vaalit eivät oikeuta pelaamaan ”älyllisellä epärehellisyydellä” tällaisessa asiassa, joka on paljon pikkumaista politikointia ja kevään vaaleja tärkeämpää.

Kommentoi

Hae Heilistä