Julkaistu    |  Päivitetty 
Veli-Matti Hyttinen

Hyvä Pentti Stranius!

Kiitos öiselle ajattelijalle mainiosta jutusta (Heili 30.12.2020).

Kävin jutun innoittamana vilkaisemassa Ukri ry:n ylläpitämää uutuusluetteloa. Vuosi 2020 oli pohjoiskarjalaisen kirjallisuuden osalta antoisa: 45 uutuuskirjaa, ei siis mikään huono saldo. Mutta noista neljästäkymmenestä viidestä kirjasta suurin osa vaipuu unhon yöhön, tai pölyttyvät kirjakaupan alimmalle hyllylle, jos yleensä sinnekään pääsevät ja kuten Stranius totesi, niin vielä harvempi kirja ja sen tekijä saa julkisuutta lehtien kautta.

Poikkeuksiakin tietysti on, joillekin suodaan palstatilaa sivukaupalla, mutta koskapas elämässä onnenlahjat tasan kävisivät. Kirjailijoiden osalta tosin se on enemmänkin lehden tai lehtien asenteesta kiinni. Karjalaisen kulttuuritoimituksen esimies Kimmo Nevalainen sanoi kerran, että he pyrkivät tuomaan tasapuolisesti esille maakuntamme kirjallisuutta, niin omakustanteita kuin myös kaupallisen kustantajan julkaisemia.

Jos tämä linja pitää edelleen, niin jotenkin se on nyt ristiriidassa esim. 2020 ilmestyneiden teosten saaman palstatilan kanssa.

Mutta kaikista näistä vastoinkäymisistä huolimatta kannustan teitä maakuntamme kirjailijat jatkamaan työtänne. Näyttäkää taas tänä vuonna kyntenne ja kykynne ja laittakaa ennätykset uusiksi. Laitetaan rima edellisvuotta korkeammalle viiteenkymmeneen kirjaan.

Älkääkä myöskään vaipuko masennuksen syövereihin, jos kulttuuritoimittaja lyttääkin teoksenne maan rakoon, sillä kriitikotkaan eivät ole jumalia. Lukeva kansa teidät on joko nostava tai laskeva.

Kirjoittakaa heille ja antakaa ajatusten virran edelleen siirtyä sanoiksi paperille.

Kommentoi

Hae Heilistä