Julkaistu    |  Päivitetty 
Airi Pulkkinen

Isis-toiminnasta palaavat ovat turvallisuusuhka

Rauno Jokiniemi esittää Savon Sanomissa 22.12. kysymyksen Jussi Halla-aholle ja Petteri Orpolle, osaavatko herrat ajatella millaisissa oloissa Isis-naiset ovat olleet. Ensinnäkin Isis-vaimot eivät ole sattumoisin joutuneet tähän jamaan. Vapaaehtoisesti on lähdetty ja viety mukana jopa pikkulapsiaan tarkoituksena luoda islamilainen valtio, kalifaatti, tuhota muut uskonnot ja yhteiskunnat. Ja synnyttää lapsia kalifaattiin. Isis kouluttaa pieniä lapsia brutaaleiksi teloittajiksi. Isisin koulutus alkaa useimmiten jo 5-vuotiaana. Lasten vieminen tällaiseen pitäisi olla rangaistava teko.

Nämä naiset, nimillä Äiti Terroristi ja Isis-Sanna, olivat isisin riveissä taistelemassa vuosikausia länsimaisia arvoja, uskontoa ja oikeusvaltioperiaatteita vastaan ja kukaan ei tiedä minkälaisia kytköksiä heillä on terroristijärjestöihin. Aktivismiin koulutettujen naisten roolia ei millään tavalla tulisi aliarvioida. Supon seurannassa on jo ennestään 390 henkilöä, potentiaalista terrori-iskijää. On syytäkin olla huolissaan.

Suojelupoliisi pitää kotiutettuja naisia turvallisuusuhkana. He ovat Helsingin Sanomien mukaan Suojelupoliisin tarkkailussa, sillä se uskoo että ”naiset todennäköisesti tulevat jatkamaan terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin”. Terroristisen toiminnan jatkaminen tarkoittaisi Supon mukaan esimerkiksi Isis-ideologian mukaisen aatteen levitystä.

Jihadismiasiantuntija Juha Saarinen: ”Olen sitä mieltä, että Suomen ei olisi pitänyt aktiivisesti kotiuttaa konfliktialueelle vapaaehtoisesti matkanneita, terroristiryhmien toimintaan osallistuneita aikuisia. Eikä sen pitäisi tehdä näin jatkossakaan, mikäli se on vältettävissä.” Hänen mukaansa tapauksissa, joissa matkustaminen on tapahtunut vapaaehtoisesti, Suomella ei ole moraalisia tai juridisia velvoitteita auttaa aseellisiin ryhmiin liittyneitä aikuisia.

Palaajat ovat viettäneet pitkiä aikoja konfliktialueella, altistuneet väkivallalle ja väkivaltaa oikeuttavalle ideologialle. He ovat myös voineet luoda kattavia kontaktiverkostoja. Ei voida myös poissulkea mahdollisuutta, että heitä olisi koulutettu tai ohjeistettu tietynlaiseen aktivismiin, Juha Saarinen katsoo. Verkkouutiset 20.12.

Silmät avaavaa lukemista: Farida Khalaf, Olin Isisin vanki (2016), nuoren jesiditytön kauhujen kuukaudet sekä Ayaan Hirsi Ali, Harhaoppinen (2017).

Pohjois-irakilaisen Faridan tarinaa kuvataan seuraavasti: Farida oli seitsentoistavuotias, kun Isis-terroristit hyökkäsivät hänen kyläänsä elokuussa 2014. Kylän miehet ja pojat tapettiin. Tytöt ja nuoret naiset otettiin vangeiksi. Kuukausien ajan Farida eli maanpäällisessä helvetissä. Häntä kaupattiin orjamarkkinoilla, luovutettiin mieheltä toiselle, hakattiin ja raiskattiin. Farida halusi kertoa tarinansa, jotta Isisin toiminta tulisi maailman silmien eteen juuri sellaisena kuin se on. Tämä on ensimmäinen todistajankertomus Isisistä sen sisältä käsin.

Miksi rikosten uhrien auttamisesta ei puhuta mitään?

Kommentoi

Hae Heilistä