Julkaistu    |  Päivitetty 
Ritva Mikkilä

Maailman politiikkaa yhteishengessä

Maailman johtajat miettivät muka epäitsekkyyden hunnuttamina, miten parhaiten nirhaisivat toisiaan.

On hieno asua itsenäisessä maassa, arvostan sitä. Minua kuitenkin kummastuttaa ihmisen henkinen kehitys kautta aikojen. Luolamiesten ajoista on muka kehitytty huimasti – kuitenkin aseellinen puolustus ja sen hirvittävät uhrit ovat ns. itsenäisyyden ja oman eturyhmän elämän tae.

Filosofit ovat kautta aikojen ihmetelleet maailman päättäjien toimintaa – tapetaan, myrkytetään, vainotaan ja vallataan tiettyjen yhteisöjen ja aatteiden kruunaamina.

Ihminenkö viisas – eläin tappaa nälkäänsä ja huolehtii näin lajin säilymisestä. Jotkut vallassa olevat ihmiskuvatukset pelottelevat koko ihmiskuntaa; omivat energialähteitä, kiduttavat ja raiskaavat turvatakseen elintakeitaan.

Missä on maailmanvaltiaiden järki? Pyöriikö pallomme niin hitaasti, että edelliset vallanpitäjät liinaa huiskuttamalla ehtivät siirtää tässä vakoilun ja hyvän tavoittelussa valta-aatteensa seuraaville sukupolville?

En voi kuvitella kaameampaa kuin poliittisten johtajien puheet rehellisyydestä ja avoimuudesta. Näille politiikkojen termeille olisi tehtävä ihka oma selitysten opas.

Mutta me hyväksymme tämän. Ihailemme uutta aseistusta joka on suoraan kuin ”Me Hirviöt” -kuvasta. Mieleni ei käsitä tällaista kehityksen kulkua. Vain ne ihmiskunnan kansat, joilla on korkea tekninen sotavarustelu ja siihen sitoutuneet ihmiset, ovat maailman voittajia. Heille kuuluu maailman luonnon varat, heille kuuluu puhtain osa luontoa; he vähät välittävät tämän touhuilun uhreista, omista kaatuneistaan tai tuhotöidensä vammauttamista ihmisistä. Yhtä vähän kiinnostaa toisten nälänhätä tai muut epidemiat. Kunhan omat olot ovat turvatut – muu maailman on kansojen valtuuttamien johtajien luoma vähäosaisten keskitysleiri.

Luulisi ihmiskunnan hengittävän yhteisillä keuhkoilla, mutta se on vain lapsellinen toiveuni. En kuitenkaan lakkaa unelmoimasta, että jossakin todella tapahtuu ihmisen uudelleen syntyminen. Siinä yhteiskunnassa keskitytään rauhanomaisiin pyrkimyksiin tavoitteena maailman kansalaisten yhdenvertaisuus.

Kommentoi

Hae Heilistä