Julkaistu    |  Päivitetty 
JP Kinnunen

Järvilohi Saimaa-ilmiön tunnukseksi

Saimaan järvilohi yhdistää koko Saimaan aluetta, mutta me olemme tappamassa sen. Olemme estäneet sen pääsyn lisääntymisalueilleen jo 50-luvulta lähtien. Kotikuntani Kontiolahden alueella sijaitsee kaksi patoa, jotka estävät Saimaan vaelluskalojen luontaisen kutuvaelluksen, Puntarikoski ja Kuurna.

Toinen näistä estää Saimaan järvilohen lisääntymisen ja nousun ainoille sen luontaislle kutupaikoille Pielisjokeen ja on näin tappamassa tuon kalojen kuninkaan. Kalateistä ja nousuportaista ei puhuta, sen sijaan ihminen rakensi Kuurnan voimalaitoksen tulvauomaan pienvoimalaitoksen, jonka avulla se hyödyntää turbiinien läpi, ihmisen kovalla rahalla lohen pelastamiseksi tehdylle kutusorakolle päästettävän veden energiaksi ja sitä kautta rahaksi.

Näin ihminen suostui lahjoittamaan vettä kaloille, eikä tämä ole edes vitsi vaan täyttä totta.

Saimaa-ilmiöllä on Saimaan järvilohen ahdingon vuoksi melko tumma varjo olkapäillään. Muuten tuo kala sopisi hyvin vaikka projektin tunnukseksi, mutta kun sen viimeistä virttä jo soitetaan niin luulen, että pinnan päältä löytyy Saimaa-ilmiölle turvallisempia, ihmisen todellisia tavoitteita kuvaavia tunnukseksi sopivia aiheita, vaikkapa valoilla kuorrutettu täyteen rakennettu jokimaisema tai liikemiessukujen omistamia kauppakeskuksia.

En usko, että muualla Euroopassa ymmärrettäisiin kyvyttömyytemme, ja se, mitä olemme onnistuneet hiljaisuudessamme ja ahneudessamme tuhoamaan. Vai voisiko sieltä sittenkin tulla sympatiaa ja pelastus?

Kommentoi

Hae Heilistä