Julkaistu    |  Päivitetty 
Eevi Väistö

Rahoituksen taso on säilytettävä

Vuosittain noin 25 000 suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön. AVH-potilaista joka toiselle jää pysyvä haitta ja puolella heistä haitta on vaikea-asteinen. Sairastuneista joka neljäs toipuu täysin oireettomaksi, yli puolet toipuu omatoimiseksi ja laitoshoitoa tarvitsee joka seitsemäs.

Julkinen terveydenhuolto kattaa harvoin koko kuntoutumispolun ja sopeutumisen uuteen elämään. Mistä sairastunut saa apua ja tukea? Entä hänen läheisensä? Miten ottaa kiinni uudesta arjesta, kun toimintakyky on mennyt joko osittain tai huomattavasti? Kuka toimii äänenä kuntoutujalle, joka ei pysty puhumaan? Miten jaksaa henkisesti?

Apua ja tukea saa Aivoliiton AVH-jäsenyhdistysten vapaaehtoisilta. Me Aivoliiton Pohjois-Karjalan AVH-yhdistyksessä ymmärrämme, mitä kuntoutuja kokee. Me tuemme ja jaamme tietoa. Vapaaehtoistoimintamme on arvokasta juuri heille, jotka sitä tarvitsevat.

Oma yhdistyksemme on toiminut jo 40 vuotta. Mahdollistamme yhteisiä toimintoja, jotta elämä kantaa hankalinakin aikoina. Tueksemme vapaaehtoistyöllemme tarvitsemme alamme asiantuntijoita.

Aivoliitto jäsenyhdistyksineen on yksi niistä sosiaali- ja terveysalan järjestöistä, joiden toimintoja valtiovarainministeriö uhkaa budjettiesityksessään (13.8.) leikata peräti 127 miljoonalla eurolla. Summa on kolmasosa sosiaali- ja terveysjärjestöjen kuluvan vuoden avustussummasta.

Pidämme välttämättömänä, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen nykyinen taso säilyy. Järjestöjen toimintaa ja niiden tuottamia palveluja tarvitaan kipeästi. Järjestöissä on 550 000 toimijaa, valtaosa vapaaehtoisia. Mutta työntekijöitäkin tarvitaan

Ilman sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimijoita monet suomalaisten hyvinvointia tukevat palvelut jäävät toteutumatta. Järjestöt takaavat sen, että erilaisissa elämäntilanteissa jokaiselle löytyy apua. Onneksi on joku, joka tukee, kuuntelee, pitää huolta tai edistää hyvää oloa arjessa – onneksi olemme me. Haluamme, että näin on jatkossakin.

Kommentoi

Hae Heilistä