Julkaistu    |  Päivitetty 
Timo Vornanen

Ei tehdä Ranskan virhettä

Vuonna 1997 Ranskan presidenttinä oli Jacques Chirac. Ranskassa käytiin kansalliskokouksen vaalit. Vaalityötä tekevä sosialistipuolue ehdotti, että Ranskassa siirrytään 39 tunnin työviikosta 35 tunnin lyhennettyyn työviikkoon. Tämä ehdotus uskallettiin tehdä, koska ennusteiden mukaan sosialisteilla ei ollut toivoa vaalivoitosta.

Yllättäen sosialistit voittivat vaalit ja puoluejohtaja Lionel Jospinistä tuli uusi Ranskan pääministeri. Työministeriksi valittiin poliittisesti hyvin vasemmalla oleva Martine Aubryn. Hän julisti, että työajan lyhentäminen 35 tuntiin toisi runsaasti lisää töitä ja Ranskaan saataisiin viidessä vuodessa viisi miljoonaa uutta työpaikkaa.

Miten uudistuksessa kävi? Uudistuksessa ei käynyt niin, kuin Ranskan ay-liikkeet odottivat. Alkutilanteen 11 prosentin työttömyys nousi kohisten vielä kahden vuoden jälkeen työaikauudistuksen aloittamisesta.

Uudistus ei lisännyt työpaikkoja, mutta lisäsi runsaasti ylitöiden tekoa. Työaikauudistus korosti eriarvoisuutta pieni- ja suuripalkkaisten välillä.

Vaikka uudistuksessa työaikaa lyhennettiin, niin työvoimakustannukset nousivat. Tämän seurauksena työvoiman kysyntä väheni ja työttömyys alkoi nousta.

Ranskalle tämä uudistus tuli kalliiksi. Yritysten työnantajamaksuja jouduttiin alentamaan ja yrityksille alettiin maksaa myös työllistämistukea. Nämä maksavat yhä Ranskan valtiolle 12–20 miljardia euroa vuodessa. Uudistus oli myös erittäin haitallinen maan kilpailukyvylle. Ranskan jälkeen yksikään Euroopan valtio ei ole yrittänyt hakea työllisyystilanteeseen helpotusta työaikoja lyhentämällä. Nyt tällaista esittää pääministerimme Sanna Marin (sd.).

Mikä lääkkeeksi Suomen työllisyys- ja kilpailukykytilanteeseen?

Mielestäni esitettyyn työaikojen lyhennykseen ei pidä missään nimessä mennä. Ranskan tapauksesta täytyy viisastua.

Työikäisen väestön työpanoksen täytyy kasvaa. On aivan selvää, että työllisyysasteen nosto ei riitä, jos samanaikaisesti lyhennetään työaikaa.

Kannatan pk-alan yrityksien verotusuudistusta ns. ”Viron malliin”. Uusia työpaikkoja pitää hakea yritys- ja teollisuustoimintaa voimakkaasti tukemalla ja sitä kaikin tavoin edistämällä. Pk-alan yrityksien verotusta tulee järkeistää yritystoimintaa tukevaan ja kehittävään, sekä uusien työntekijöiden työllistämistä edistävään suuntaan.

Kommentoi

Hae Heilistä