Julkaistu    |  Päivitetty 
Pertti Myller

Onko mahdollista? Väyryset kun ottaa, Marinin puhe tuo ajatuksen

Pääministeri Sanna Marin esitti palkansaajajärjestöille haasteen keskustella siirtymisestä kahdeksantuntisesta työpäivästä kuusituntiseen päivään niin, ettei ansiotaso pienene. Ensikuulemisen jälkeen tuo kuulosti suorastaan mahdottomalta, mutta otettuani Väyryset, eli nukuttuani yön yli sain ajatuksen.

Palkansaajat kautta Suomen työelämän perustaisivat yhteistyöryhmiä, joissa kokoonnutaan työajan jälkeen pohtimaan menetelmiä, joilla kahdeksan tuntia vaatinut työpanos tehdäänkin kuudessa tunnissa. Joskus voi olla, että töiden oikea jakaminen eri henkilöiden kesken antaa siihen mahdollisuuden. Väitän myös, että on aloja, joissa tuo on mahdollista, kunhan vaan yhdessä päätetään tehdä niin.

On myös aloja, joissa löysät on jo otettu pois moneen kertaan. Tällöin se vaatii pitkälle meneviä uudisuksia ja korkeatasoista teknistä kehitystyötä.

Se on toinen kysymys, onko halukkuutta edes ajatella, että kahdeksan tunnin työ tehdäänkin kuudessa tunnissa.

Jos kuitenkin leikitään ajatuksella, että noin tehdään, tuskin työnantajilla on sitä vastaan jos palkansaajat ryhtyvät tuumasta toimeen ja ryhtyvät perustamaan noita työryhmiä. Japanissa on työpaikoilla niinsanottuja laatupiirejä, joissa työntekijät kokoontuvat työajan jälkeen ilman palkkaa keskustelemaan työhön liityvistä ongelmista.

Kommentoi

Hae Heilistä