Julkaistu    |  Päivitetty 
Nuppu Niemi - Henry (rehtori, Joensuun tanssiopisto, Elina Turpeinen (rehtori, Cat People - tanssikoulu), Mari Lehikoinen (puheenjohtaja, Motora ry), ym.

Joensuulainen tanssi vaatii ja ansaitsee tilan

Me joensuulaisen tanssin edustajat vaadimme, että Joensuun kuntapäättäjät huomioivat joensuulaiset tanssijat käynnissä olevassa kulttuuri- ja musiikkitalo -hankkeessa ja kulttuuripaikkasuunnitelmassa.

Nyt jo vuosikymmenten ajan joensuulaisten tanssikoulujen oppilaat ovat esiintyneet laadukkaan taidekasvatuksen näkökulmasta osin ala-arvoisissa olosuhteissa.

Hetkellistä helpotusta esiintymistilojen puutteeseen toi Salmisen sali 90-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa, mutta siitä lähtien puutostilasta on tullut pysyvä olosuhde.

Tanssi on kokonaisvaltainen taidemuoto joka tarvitsee toteutuakseen sille soveltuvan ja esiintyjille turvallisen tilan. Puutteelliset esitystilat haittaavat myös tanssin taiteen perusopetuksen tavoitteiden saavuttamista.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Carelicum-vaihtoehto ei tämän hetken suunnitelmien mukaan palvele isompia tanssiryhmiä tai oppilasnäytöksiä. On kohtuullista vaatia, vuosikymmenten puutostilan jälkeen ja konkreettinen tarve huomioiden, että jatkosuunnitelmissa ja esimerkiksi Ystävyydenpuistoon esitetyn tilavaihtoehdon yhteydessä selvitetään myös tanssikoulujen oppilasnäytöksiin soveltuvan tilan rakentaminen riittävällä katsomokapasiteetilla.

Tanssille soveltuva laadukas tila mahdollistaa tanssin harrastajien oppilasnäytösten lisäksi myös tanssin ammattilaisryhmien vierailut Joensuussa sekä monipuolisesti erilaisia esittävän taiteen tuotantoja.

On tärkeää, että tanssin harrastajilla on mahdollisuus nähdä esikuvia omalla paikkakunnallaan.

Allekirjoittaneet tanssikoulut edustavat 1200 säännöllisesti esiintyvää tanssin harrastajaa. Oppilasnäytökset keräävät moninkertaisen yleisömäärän. Tanssin harrastajien kokonaismäärä kaupungissa on huomattavasti isompi.

Tanssi on siis yksi suurimpia joensuulaisten liikuttajia. Tanssiala on jo nyt myös iso tapahtumanjärjestäjä ja säännölliset esitykset tuovat eloa ja iloa koko Joensuulle. Näin ison ja merkittävän taiteenalan sekä pitkäikäisten paikallisten toimijoiden ulosjättäminen tilasuunnitelmista ei ole oikein eikä taloudellisesti järkevää.

Kommentoi

Hae Heilistä