Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija

Koronatestikaaos lapsen kanssa

Päiväkoti-ikäinen lapseni sairastui viikonloppuna flunssaan ja jouduimme ilmoittautumaan koronatesteihin. Soitin maanantaina Niinivaaran terveyskeskuksen ajanvaraukseen, josta varasivat meille ajan testeihin Siilaisen terveysasemalle seuraavalle päivälle kelllo 10.33.

Menimme ajoissa paikan päälle jolloinka vasta selvisi, että kyseessä oli drive-in testaus, menimme sinne kävellen. Suojapukuinen henkilö ulko-ovien luona ohjasi meidät koronanäytteenottotiloihin sisälle.

Sisällä kaksi henkilökuntaan kuuluvaa ohjasi meidät hermostunein elein aulan wc-tiloihin käsienpesuun. Wc-tilat olivat suorastaan törkyiset eikä käytettävissä edes ollut automaattista nestesaippuanannostelijaa, vaan lähmäiseen ja epäsiistin näköiseen pumppupulloon piti koskea.

Samaiset henkilöt, jotka olivat meidät laittaneet käsienpesuun wc-tiloihin, ohjasivatkin meidät yllättäen välittömästi ulos koko rakennuksesta, koska sisällä ei ole heidän mukaansa turvallista odottaa.

Pihalla ulko-ovien edessä suojapukuinen naishenkilö (sama joka oli meidät turhaan ohjannut riskialttiisiin sisätiloihin) ohjeisti erittäin närkästyneenä, että nyt pidä lastasi paikoillaan, niin saan näytteen.

Pihalla ei ollut mitään tuolia tai istuinta mihin olisin voinut pikkulapsi sylissä mennä istumaan, vaan jouduin istumaan näytteenottoaikana pyörätelineen päällä, että sain lapsesta syliotteen.

Näytteenottaja otti niin kovakouraisesti näytteen, että lapsella alkoi välittömästi raju nenäverenvuoto.

Kaiken kaikkiaan näytteenotto oli erittäin huonosti organisoitu alusta asti, alkaen ajanvarauksesta, jossa ei puhuttu drive-inistä mitään, loppuen pyörätelineellä lapsi sylissä istumiseen asti ja välissä turha altistuminen sisätiloihin.

Ihan aluksi näytteenottoon tulevalle tulisi kertoa, että kyseessä on autosta käsin tehtävä testi. Kuinka muuten asiakas osaa tulla autolla paikalle?

Mikäli näytteitä otetaan kuitenkin pihatiloissa ulko-ovien edessä, pitäisi ehdottomasti siinä olla tuoli, ettei lapsipotilas sylissä tarvitse pyörätelineellä istua.

Pyöräteline ei ole istumiseen soveltuva. Se on polkupyöräteline nimensä mukaisesti.

Kun otetaan näyte lapsesta, tulee näytteenottajan käsittää, kuinka paljon herkemmät ja pienemmät lapsen hengitystiet ovat ja toimia sen mukaan.

Henkilökunnalla tulisi myös olla selvät sävelet sen mukaan, ettei testeihin tulevia turhaan ohjata sisätiloihin epäsiisteihin käymälätiloihin käsienpesulle ja sen jälkeen häädetä heitä hermostuneesti takaisin pihalle.

Ymmärrän, että testaus on ruuhkautunut, mutta joku raja tähänkin; miten edes henkilökunnalla ei ole yhtenäisiä ohjeistuksia miten asiakkaat ohjataan?

Kerta kaikkiaan oli epämiellyttävä ja sekava koko tilanne.

Kommentoi

Hae Heilistä