Julkaistu    |  Päivitetty 
Kaarina Karhapää

Sopimattoman räikeät äänet

Herään aamuun aikaiseen, hiljaisuuteen. Ei täysin, sillä lintujen liverrys täyttää äänimaiseman. Kauempana ikään kuin sumussa, äänet sekoittuvat: nopeasti ja hitaasti ajavat autot synnyttävät niitä. Kiire työhön, kouluun, harrastuksiin, junalle vastaan. Monen auton surina saa aikaan äänimassan, joka voimistuu ja hiljenee kuulevien korvien paikasta riippuen.

Jospa päivän tulevat äänet olisivat tässä ja vain tämänlaisia. Ei yhtään enempää, sillä korvat eivät kestä kuulla.

Onhan käytävä kaupassa. Samalla tuttuja tulee vastaan ja pysähtyy. Joku kertoo kertomistaan lopuksi kiihtyen: tällaista voi sattua. Kertojan ääni voimistuu sekoittuen liikenteen voimistuvaan meluun.

Ravintolassa on monta pöytää. Ei jäädä yhteen, koska sen vieressä monta äänekästä ruokalijaa kertoo kesästä. Aika innokkaasti huutoaan voimistaen.

Kauempana hiljaisempi paikka. Sen vieressä puhutaan kuitenkin meluavasti, työnnetään istuimia ja kiljahdellen ihastellaan elämää. Korviin koskee. Ai mitä sanoit, tiedustelin kuuluvasti ruokakaveriltani. ”Ei sen kummempaa kuin että ruoka on tosi hyvää”.

Joku vetää tai työntää tuolia voimakkaasti. Se kirskunta tuntuu korvissani kuin suihkukone laskeutuisi ravintolan pihalle. Jälkiruokaa ei voi tilata epäystävällisen äänimaiseman takia.

Nuo sopimattoman räikeät äänet eivät ole tarjoilijan syy. Paitsi siltä osin, että tuolien jalkojen pohjat voisi päällystää huovalla, joka liikkuessaan ei narsku eikä kirsku.

Huonokuuloisten on kuulokojeiden käytön lisäksi osattava säädellä voimakkuus siten, että kuulee sopivasti.

Mahdoton vaatimus eritasoisessa äänten melskinnässä. Olisiko ravintoloissa hiljaiset tunnit, jolloin vain meluttomasti toimivat aterioisivat? Ei hyvä. Aina ei edes muista, monelta sopiva ruoka-aika on. Mutta jos kuulevatkin käyttäytyisivät äänettömästi!

Yhteiskunnassamme on säädetty desibelitasot ja se, miten kauan voi kestää kutakin tasoa. Vaikka on kyse vain hetkellisestä melusta, se ”sattuu korvaan”. Autoilla on nopeusmääräykset. Joku voi ajaa ylinopeutta 50 vauhdin alueella pienen lapsen päälle. Alle jääneelle käy huonosti. Olisiko auto pysähtynyt jarrutukseen, jos vauhti olisi ollut maltillisempi? Varmasti olisi. Autoilija selviää sakoilla ja ajokiellolla. Lapsi saa pysyviä vammoja.

Eikö pitäisi säätää desibelitasot eri tilanteisiin noudatettavaksi kuten kulkuneuvojen nopeudet. Kyllä ja niitä on valvottava. Nykyisen teknisen osaamisen edistyessä voidaan tehdä apparaaatit, jotka laskevat äänen voimakkuuksia ja analysoivat mistä ravintolan pöydästä tietyn tasoinen ääni syntyi. Pöytäkartan mukaan löytyy pöydässä olijoiden yhteystiedot. Sakkolappu postissa kuten poliisikin tai peltipoliisi lähettää. ”Kiitos käynnistänne. Laskusta jäi kuitenkin maksettavaksi loppuosa, joka syntyy liian voimakkaasta äänen käytöstänne.”

Loppuisikohan asiakkaat? Ei, kyllä nälkä vie meidät hyvän ruoan ääreen.

Saahan sitä puhua kovastikin, muttei liian. Kaikki ei kestä sitä ihan oman kuulo-ominaisuutensa takia. Luulen, että tarpeelliset kuulorajoitukset saavat pikimmiten salit täyttymään. Siellä on hiljaisen viihtyisää.

Kommentoi

Hae Heilistä