Julkaistu    |  Päivitetty 
Timo Vornanen

EU:n elvytyspaketista

Euroopan komissio esittää valtavaa 750 miljardin Euron elvytyspakettia.

Asiasta laaditun EU-suunnitelman mukaisesti Suomen maksuosuus elvytyspaketista on noin kahdeksan miljardia euroa. Suunnitelman mukaisesti tästä summasta Suomeen palautuu erilaisina tukina noin kolme miljardia euroa. Mikäli EU-elvytyspaketti toteutuu Suomelle ja suomalaisille ihmisille tulisi tästä ”tukipaketista” noin viiden miljardin euron lasku.

Voidaan sanoa, että suomalaisten kannalta kyseessä ei ole elvytyspaketti, vaan kyseessä on valtava lasku. Mielestäni elvytyspakettiin ei pidä näissä olosuhteissa mennä mukaan. Se ei ole Suomen eikä suomalaisten ihmisten edun mukaista.

Mahdollisen tukipaketin toteutumisesta syntyvän laskun maksaa suomalaiset ihmiset ja yritykset muun muassa erilaisten verojen muodossa.

Viiden miljardin euron summan maksamiseen osallistuisivat käytännössä myös meidän lapset ja lapsenlapset. Henkilökohtaisesti en voi hyväksyä tuollaista menettelyä ja vastuunsiirtoa tuleville sukupolville. Sanna Marinin (sd.) hallitus on hehkuttanut suunnitellun EU-elvytyspaketin erinomaisuutta.

Mielestäni EU:n rahankeruu tulisi aloittaa sillä, että alemman verotuksen EU-valtioiden verotus nostettaisiin esimerkiksi Suomen tasolle. Suomalaisten kannalta on täysin kohtuutonta, että EU-maiden vertailussa jo valmiiksi kovan verotuksen suomalaiset ihmiset ja yritykset ovat nettomaksajana tässäkin EU:n ”tukipaketissa”.

EU-aluetta tarkasteltaessa voidaan sanoa, että verotuksen korotukseen olisi tietyin osin varaa esimerkiksi elvytyspaketista suurimman hyödyn saavassa Italiassa.

Italiassa esimerkiksi ruuan verotus on viisi prosenttia. Suomessa ruuan arvonlisävero on— prosenttia. Elvytyspakettia koskevissa EU-keskusteluissa Italian päättäjät ovat kuitenkin ilmoittaneet, että ”he eivät mielellään nostaisi Italian verotusta”.

Päinvastoin, Italia on ilmoittanut että EU-elvytyspaketin toteutuessa Italia voisi madaltaa verotustaan. Tämä olisi mahdollista elvytyspaketista Italialle maksettavan 173 miljardin euron johdosta.

Vaikka Italian toiminta ei ole Suomen edun mukaista, niin minun täytyy tavallaan ihailla Italian valtiojohdon toimintaa. Heille oma maa ja kansa on tärkein asia.

Suomen valtiojohdon tärkein tehtävä on ajaa Suomen ja suomalaisten etuja. Suomalaisten etu täytyy tulla päätöksenteossa aina ensimmäisenä. Aina. On kovin valitettavaa, että tämä ajatus on nykyaikana unohtunut.

Kommentoi

Hae Heilistä