Julkaistu    |  Päivitetty 
Vuokko Juurisoja

Vanhukset koronan vankeina

Suomessa on suunniteltu, että yli seitsenkymppiset joutuvat olemaan kotonaan vielä vuoden loppuun. Onko tässä manifestissa ajateltu seurauksia? Mielestäni ei.

Sulkeminen kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle merkitsee sitä, että vanhalta ihmiseltä viedään ihmisoikeudet. Hänet lukitaan sananmukaisesti neljän seinän sisälle. Ruoka luvataan tuoda oven eteen kuin kuppi koiralle. Ota ja syö ja ole hiljaa. Masentuneen tai ahdistuneen vanhuksen tila voi pahentua niin paljon, että hän voi joutua laitoshoitoon Myös itsemurhat tai niiden yritykset voivat lisääntyä. Henkinen kunto siis romahtaa täysin.

Myös kehon vointi huononee. Istuminen sohvalla televisiota tuijottaen surkastuttaa lihaskunnon. Voimat heikkenevät ensin jaloista, jolloin vanhuksen liikkuminen huononee. Kun sitten pappa tai mummo nousee sohvalta katsottuaan tuntitolkulla Ylen vanhoja elokuvia hän horjahtaa ja kaatuu ja voi vaikkapa murtaa haurastuneen lonkkansa. Kuka häntä silloin auttaa siellä yksinäisessä asunnossa. Puhelinkin saattaa olla jossain eteisen pöydällä, mikäli muistisairauden rasittama vanhus edes muistaa sen paikkaa.

Pian sallitaan käynnit ravintoloissa, elokuvissa, teattereissa ja tietenkin urheilukisoissa, ehkä myös kirkoissa. Sallitaan muille, mutta ei vanhuksille. He istuvat edelleen vankilassa, jonka nimi on omakotitalo tai asunto-osake ja vuokrakämppä. Istuvat siellä ja katsovat ikivanhoja suomalaisia elokuvia. Eivät ne aina suinkaan huonoja ole, mutta viidennen katsomiskerran jälkeenne alkavat tuntua jo puisevilta.

Eläkeläisjärjestöjen toiminnassakin on stoppi. Ne eivät voi aloittaa nyt toimintaansa, kun eläkeläiset istuvat arestissa. Jos ja kun ne taas joskus aloittavat toiminnat, entiset jäsenet eivät ehkä enää kykene tulemaan mukaan. He ovat henkisesti tai ruumiillisesti niin raihnaisia.

Unohdinpa netin, tuon kehutun tietotoimiston. Pitäisi vain muistaa, että esimerkiksi yli kahdeksankymppisillä ei kovin monella sitä vehjettä ole. Jos on, niin se helpottaa asioiden hoitoa.

Ja onhan siitä mukava katsella kissavideoita aikansa kuluksi, ellei omaa silitettävää ole.

Kommentoi

Hae Heilistä