Julkaistu    |  Päivitetty 
Paavo Kettunen

Haaste suven avaukseen

Yksi Joensuun kesän alun kohokohta on jo 35 vuoden ajan ollut Suven avaus Laulurinteellä. Se on koonnut joensuulaisia vauvasta vaariin nauttimaan kesästä yhteisen laulun, musiikin ja sosiaalisen yhdessäolon muodossa. Tänä keväänä emme valitettavasti voi kokoontua samalla tavoin yhteen. Paljon jää puuttumaan. Näin käy monille muillekin kesätapahtumille.

Suven avaus on nähtävissä netissä perjantaina 29.5. kello 12. Tämä on sinänsä hyvä asia. Kaikki halukkaat voivat katsoa sen olohuoneissaan.

Uskon, että meitä on monia, jotka kaipaavat myös yhdessä olemista, näkemistä ja osallistumista. Yhdessä laulaminen tuo kokemuksen osallistumisesta ja yhteydestä. Se tekee meistä subjekteja. Mikään ei korvaa katsekontaktia ja vuoropuhelua toisen kanssa. Erityisesti tänä aikana tarvitsemme myös fyysistä yhteisöllisyyttä.

Ellei riskiryhmien eristystä pureta, nämä ihmiset ovat toukokuun lopussa olleet jo 2,5 kuukautta karanteenissa. Heidän on ollut kartettava kaikkea kanssakäymistä toisten kanssa. Ei ole saanut tavata sukulaisia, ei ystäviä eikä naapureita. Tämä koettelee. Se yksinäistää. Se voi tehdä meistä epäsosiaalisia. Ulkopuolisuuden tunto kasvaa.

Mielestäni nyt on käytettävä kaikki mahdollisuudet sosiaalisen vuorovaikutuksen ja keskinäisen kohtaamisen lisäämiseksi. Yksi tällainen mahdollisuus on tehdä Suven avauksesta sosiaalinen tapahtuma.

Vetoankin Joensuun seurakuntiin ja paikallisiin radiokanaviin: rakentakaamme sosiaalinen Suven avaus perjantaina 29.5. klo 18 kokoontumalla kerrostalojen parvekkeille parvekelasit avaten, rivitalojen ja omakotitalojen pihoille mukanamme matkaradiot. Radiosta kuultavan säestyksen ja lauluryhmän siivittämänä laulamme ensin yhdessä Suvivirren, kuuntelemme sitten kesän avauksen ja sen jälkeen laulamme yhdessä Karjalaisten laulun. Sen jälkeen katse naapureihin ja kohottakaamme yhdessä malja kesälle!

Tämä kaikki on mahdollista turvavälit säilyttäen, itsemme ja toistemme terveyttä kunnioittaen. Lähdettekö mukaan tuomaan iloa itselle ja toisille? Varmasti seurakunnista löytyy kuororyhmä yhteislaulujen vetäjäksi. Lähtisikö paikallisradio välittämään laulujen säestykset ja esilaulajien äänet? Sitten vaan jokainen omalla äänellään lauluihin yhtyen, jakamaan iloa ja hyvää mieltä!

Kommentoi

Hae Heilistä