Julkaistu    |  Päivitetty 
Seija Ollaranta

Omaishoitajille tukea etänä

Monet perusterveet valittavat koronan aiheuttamista osallistumisrajoituksista, vaikka elämän perusasiat ovat kunnossa.

Omaishoitajat työskentelevät 24/7 korona-aikanakin kotona, jossa elämästä ei tingitä. Usein omaishoitajilla elämä on aina jonkinlaista karanteenia, ja he joutuvat keksimään uusia keinoja selvitäkseen vastuullisessa hoitotyössä.

Omaishoitotyö on usein hyvin kuormittavaa ja sitovaa, ja huoli hoidettavan hyvinvoinnista on jatkuva. Tämä aiheuttaa stressiä ja tällä on pitkittyessään tutkitusti haitallisia terveysvaikutuksia.

Viime aikoina lisähuolen aiheita on tullut esille päivittäin yhteydenotoissa omaishoitajien yhdistyksessä, jossa heidän jaksamistansa tukevien virkistys- ja vertaistoimintojen keskeytys on kestänyt kohta 7 viikkoa.

Olemme huolissamme siitä, että omaishoitajat kuormittuvat entisestään, jos hoitopaikat eivät ota nyt hoidettavaa omaishoitajan vapaan ajaksi ja kaivattu vapaa jää pitämättä. Omaishoitajilla on huoli myös siitä, voiko vapaan siirtää ensi vuoteen.

On kohtuutonta, että omaisten huoleksi on jäänyt jopa terveydenhuollon suojavarusteiden ja jo laitokseen siirtyneen hoidettavan hoitopaikan henkilöstön riittäminen. Huoli on myös siitä, miten omaishoidon hoitorinkiin kuuluvat hoitajat suojautuvat ja suhtautuvat viruksen tartuttamisriskiin omaishoitoperheissä. Kotona altistuvat omaishoidettavan lisäksi kokonaiset perheet, jolloin yksi tartunta aiheuttaa monta sairastumista, eristystä ja kärsimystä. Monessa omaishoitoperheessä onkin jääty töistä kotiin eristyksiin, koska riski ulkoapäin tulevan viruksen saamiselle on nyt liian suuri infektioherkille hoidettaville.

Yhdistyksenä haluamme tukea omaishoitajia tänä vaikeana aikana niillä keinoilla, joita nyt on käytettävissä. Tapaamisten sijaan tarjoamme omaishoitajille etänä yksilö- ja ryhmäkeskustelutukea.

Olemme avanneet kotisivulle https://joensuunseudunomaishoitajat.fi/ chattikeskustelupalstan yksilölliseen keskusteluun.

Tiedämme, että kaikki eivät käytä tietokoneita tai älypuhelimia, joten aloitimme 5.5. alkaen omaisille puhelinryhmät, jotka toimivat ihan tavallisilla puhelimilla normaalin puhelumaksun hinnalla. Näissä puhelinryhmissä voi jakaa huolen ja ilon aiheita, kysellä neuvoa ja antaa vinkkejäsi toisille. Ennen kaikkea tarjoamme kohtaamisen mahdollisuuksia.

Kommentoi

Hae Heilistä