Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Maija Laaksonen, Riitta Kangas, Paula Hirvonen, Roosa Immonen ja joukko muita huolestuneita seutukirjaston työntekijöitä

Kotiin täydellä palkalla, vaikka töitäkin voisi tehdä

Koronavirus ja hallituksen määräys sulkea muun muassa kirjastot, museot, liikuntapaikat ja nuorisotilat on poikkeustilanne. Monissa kunnissa on odotettu ennen kuin mahdollisista toimenpiteistä on päätetty. Joensuussa kiirehdittiin ja ainakin kirjaston työntekijän näkökulmasta tilanne on käsittämätön.

Koronaviruksesta liikkuu paljon väärää tietoa. On resurssien tuhlaamista vapauttaa työvelvoitteesta medialukutaitoisia tiedonhaun ja asiakaspalvelun ammattilaisia sen sijaan, että meitä kirjastolaisia olisi siirretty työskentelemään esimerkiksi kaupungin koronapuhelimeen tai muihin uusiin palveluihin.

Kirjojen lainaus on kirjastotoiminnan ydin, mutta tänä päivänä kirjasto tarjoaa paljon muutakin. Ehdimme alustavasti pohtia, minkälaisia palveluita voisimme tuottaa kaupunkilaisille kirjaston ollessa kiinni. Näimme mahdollisuuden kehittää peruspalveluamme uusiin suuntiin, kuten kirjastoissa ja monilla muilla aloilla Suomessa on nyt tehty.

Sen sijaan että saisimme kehittää toimintaamme, auttaa uusien palveluiden ylläpidossa tai tehdä etätyötä, olemme kotona työvelvoitteesta vapautettuina täydellä palkalla kuun loppuun. Perustyömmekään ei tänä aikana häviä, paluu normaaliin tulee kestämään kauan. 19.3. julkaistun YT-uutisen jälkeen tulevaisuus tuntuu entistä epävarmemmalta.

Joensuun seudun kirjastojen toiminnot ovat ahtaalla jo edellisten supistusten jäljiltä. Aukioloaikojen hiljattainen vähentäminen on herättänyt paljon mielipahaa myös asiakkaissa. Kirjasto on alueen asukkaille rakas ja monille yksi tärkeimmistä julkisista palveluista. Hallituksen 16.3. pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen kaupunkilaisten hätä kirjaston sulkeutumisesta oli silmin nähtävissä.

Me työvelvoitteesta vapautetut työntekijät eri aloilta olemme vain pieni osa joensuulaisista, mutta tämän päätöksen aiheuttamat taloudelliset ja henkiset vaikutukset voivat osoittautua vielä suuriksi.

Joensuun näyttämä esimerkki on surullinen. Toivottavasti muissa kunnissa toimitaan maltillisemmin.

Kommentoi

Hae Heilistä